De beste tv’s van 2018: LG, Philips, Panasonic, Samsung en Sony

OLED en LCD topmodellen van alle grote merken getest

Door


De test

Voor deze test hebben we aan LG, Panasonic, Philips, Samsung en Sony gevraagd om hun nieuwe high-end televisies beschikbaar te stellen. LG heeft meerdere oled-tevisies die qua beeld allemaal identiek zijn, en waarbij de verschillen hem zitten in het design en de ingebouwde luidsprekers/soundbars. LG stuurde ons dan ook de C8, het instapmodel voor de Nederlandse markt. Er is ook een nog iets goedkopere B8 oled, maar dat model beschikt over een minder goede processor en die tv wordt bovendien niet officieel gevoerd in Nederland. Panasonic stuurde ons de FZW954, een model met een ingebouwde Technics soundbar. De goedkopere FZW804 is identiek qua beeld, maar moet het stellen zonder de soundbar. Van Philips testen we de OLED973 die voorzien is van een ingebouwde soundbar. Van Samsung ontvingen we de Q9F, het topmodel uit de qled-range met local dimming. Sony stuurde ons de AF8 oled, het betaalbare oled model uit de range van de Japanse fabrikant.

We hebben alle televisies bekeken en beluisterd met normaal videomateriaal van onder andere (4K) blu-ray en Netflix en daarnaast hebben we met een Leo Bodnar input lag tester gemeten wat de vertraging is waarmee beelden worden weergegeven, belangrijk voor fervente gamers. Uiteraard hebben we ook een een groot aantal schermmetingen uitgevoerd in zowel sdr als hdr. Daarvoor maken we gebruik van SpectraCal CalMAN 2018 software en Spectracal VideoForce Pro signaalgenerator in combinatie met een X-Rite i1 Pro spectrofotometer en i1 Display Pro colorimeter. We meten de prestaties van televisies zonder deze eerst te kalibreren. Wel kiezen we voor de beeldmodus die de meest nauwkeurige beeldweergave oplevert. In de regel is dat de film-, movie- of expertmodus.

De meetgegevens laten zien in hoeverre de grijs- en kleurweergave afwijkt van het gewenste beeld, waarbij de afwijking als een Delta E waarde (dE 2000) wordt aangeduid. Een hogere Delta E betekent een grotere afwijking. In de praktijk zijn Delta E afwijkingen van 3 en kleiner voor het blote oog niet waarneembaar, en alle scores onder 5 kunnen als 'goed' bestempeld worden. Delta E waarden van 10 en hoger zijn onwenselijk.

Bij de hdr-test gebruiken we vanaf nu niet langer dE 2000 als eenheid om grijs- en kleurfouten weer te geven, maar maken we gebruik van de nieuwe dE ICtCp berekeningen. Deze sluit beter aan bij het grotere kleur- en helderheidsbereik van HDR-signalen en geeft meer weging aan fouten bij lagere helderheden. Voor de waardering geldt grofweg hetzelfde als bij dE 2000: scores van 3 of lager zijn als zeer goed te bestempelen, tot 5 als goed en boven 10 als ongewenst.


Lees ook deze televisie artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*