De beste tv’s van 2018: LG, Philips, Panasonic, Samsung en Sony

OLED en LCD topmodellen van alle grote merken getest

Door


Sony Bravia KD-55AF8

Sony introduceerde dit jaar twee nieuwe oled televisies, de AF8 die wij hier testen en de AF9. Beide modellen bestaan naast elkaar, waarbij de AF9 onderdeel uitmaakt van de nieuwe Master Series en daarmee onder andere betere kalibratiemogelijkheden biedt. De door ons geteste KD-55AF8 kost gemiddeld 2499 euro.

De AF8 is de directe opvolger van de A1 die vorig jaar op de markt kwam. Die A1 is een bijzondere televisie zonder voet, waarbij het scherm direct op de ondergrond staat en door een ezel-standaard aan de achterkant ondersteund wordt. Hierdoor helt het scherm licht achterover. Hierdoor is de A1 érg fraai, maar niet voor iedereen even praktisch. De AF8 is technisch grotendeel gelijk aan de A1, maar maakt gebruik van een normale voet waardoor de televisie bijna rechtop staat. Bijna, want ook de AF8 helt iets naar achteren. Net als alle andere high-end televisies van Sony maakt ook de AF8 gebruik van Android TV als smart tv systeem, met daarbij dezelfde voor- en nadelen die we ook bij Philips zien.

Sony Bravia KD-55AF8

Net als de A1 maakt ook de AF8 gebruik van het oled-paneel om geluid te produceren. Links en rechts achter het scherm zijn namelijk drivers gemonteerd die het oled-paneel zélf laten in trilling brengen om geluid te produceren. Resultaat is dat het geluid echt uit het scherm komt. Voor de lage tonen maakt de AF8 overigens wel gebruik van twee kleine woofers aan de achterzijde van de tv. De geluidskwaliteit is prima, al geldt net als bij de A1 dat het geluid een relatief kleine hotspot heeft omdat het vrij direct naar voren afgestraald wordt.

Qua beeldkwaliteit hebben we ook bij Sony niet te klagen. In de Bioscoop Thuis modus levert de tv Delta E afwijkingen van respectievelijk 3,9 en 0,7 voor grijs en kleur, wat net als bij de andere televisies uitstekend is.
Ook in hdr-modus doet de AF8 het prima, al is het wel zaak om ervoor te zorgen dat de instelling voor ‘Piekverlichting’ op hoog is ingesteld, anders beperkt de televisie de maximale helderheid. Waarom Sony dit doet is ons onduidelijk. Dezelfde setting zorgt ook in sdr-modus voor regeling van de maximale helderheid, als aanvulling op de normale ‘helderheid’ instelling die Sony ook altijd biedt. Hoe het ook zij, in hdr-modus meten we maximaal 722 Cd/m² bij een 5% window en 133 Cd/m² bij een volledig wit scherm. Dat is wat minder dan de oleds van LG en Panasonic, en wat meer dan die van Philips. Voordeel is wel dat de grijs- en kleurweergave in hdr-modus érg goed zijn, het beste van alle geteste modellen.


Sony Bravia KD-55AF8 SDR Grayscale


Sony Bravia KD-55AF8 SDR Primaire en secondaire kleuren


Sony Bravia KD-55AF8 SDR Color checker


Sony Bravia KD-55AF8 HDR Grayscale


Sony Bravia KD-55AF8 HDR Color checker


Sony Bravia KD-55AF8 Luminance vs white patch size


Lees ook deze televisie artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*