De beste tv’s van 2018: LG, Philips, Panasonic, Samsung en Sony

OLED en LCD topmodellen van alle grote merken getest

Door


Conclusie

De conclusie van deze test is wellicht wat saai, maar koop je anno 2018 een tv uit de topklasse, dan koop je hoe dan ook een uitstekend apparaat. Onze metingen laten zien dat alle schermen zowel in sdr- als in hdr-modus goed tot uitmuntend presteren. Ook de beeldverwerking van alle fabrikanten is inmiddels op een dusdanig hoog niveau dat het lastig is om grote zichtbare verschillen aan te wijzen. Heb je dik 2000 euro in je zak branden, dan is de grootste vraag eigenlijk of je vaak tv kijkt in een helder verlichte ruimte. Is dat het geval, dan is de QE55Q9FN van Samsung namelijk de beste keuze. Dit scherm is een echt lichtkanon, dat vooral wanneer héél het scherm helder moet oplichten veel meer helderheid produceert dan de oleds van de concurrentie. De fijnmazige local dimming werkt bovendien goed, zij het niet helemaal perfect omdat kleine heldere elementen tegen een donkere achtergrond soms letterlijk weggedimd worden.

Vind je ultieme helderheid niet het aller belangrijkste, dan is oled zonder meer de beste keuze. De perfect zwartweergave zonder local dimming foutjes en de grote kijkhoeken maken oled de overall winnaar. Welk van de geteste oled televisies je koop maakt als we puur naar beeldkwaliteit kijken niet zoveel uit. Design, geluid en prijs zijn de belangrijkste onderscheidende factoren. Onze prijsvergelijker laat zien dat de LG C8 op dit moment de laagste gemiddelde prijs heeft, zeker met de huidige cashback actie. Kijk echter vooral in de prijsvergelijker voor de beste dagprijzen is het advies. Laten we prijs even links liggen dan is de Panasonic FZW954 dankzij zijn soundbar de beste keuze als je goed ingebouwde geluid wilt. Qua design is het natuurlijk heel persoonlijk. De grote voet van de LG C8 spreekt niet iedereen aan, maar dat zal ook gelden voor de soundbars van de Panasonic en Philips toestellen. Sony’s AF8 is het meest ingetogen, want naast een kleine platte voet in het midden, zie je bij deze tv feitelijk alleen één groot scherm. Overall gaat onze keuze uit naar LG's C8. De uitstekende beeldkwaliteit, ondersteuning voor HDR10 én Dolby Vision alsmede het prima werkende webOS Smart TV systeem maken deze televisie tot de beste allrounder van het stel, en daarmee een terechte winnaar van onze Ultimate Product Award.


LG OLED55C8

Een eerdere versie van dit artikel verscheen in Hardware.Info Magazine #3/2018. Neem een abonnement op Hardware.Info Magazine om als eerste onze beste, uitgebreidste artikelen te lezen en de gratis publicaties op deze site te steunen.


Lees ook deze televisie artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*