Apple Watch Series 4 review: Bigger is better?

Groots horloge met een kort uithoudingsvermogen

Door


Inleiding

In de smartwatch-markt mag tegenwoordig nog weinig gang zitten, Apple brengt nog steeds ieder jaar een nieuw klokje uit. Tegelijk met de nieuwe iPhone XS en XR toonde de Californische fabrikant begin september de vierde generatie van zijn Watch. Die bevat een vernieuwing die onmiddellijk in het oog springt: het schermpje neemt nu een veel groter deel van de voorkant in. Is groter ook beter?


Je kunt er de klok op gelijk zetten: begin september presenteert Apple ieder jaar zijn nieuwste smartphones voor het brede publiek. Hoewel de iPhone XS en XR veel bekijks trokken met hun randloze schermen en exorbitante prijsstelling, was het de Apple Watch die de meeste interesse wekte. Inmiddels lopen de verkopen volgens geruchten zo goed, dat Apple de productie heeft moeten uitbreiden naar een andere fabriek. Nu in de Nederlandse online Apple-winkel bestelde klokjes worden pas medio volgende maand geleverd.

Afgerond design, hoge prijs

Waar de iPhone XS de lijn van de vernieuwende iPhone X doorzet, is de Watch Series 4 de eerste editie van het horloge die, in de woorden van Apple, "compleet opnieuw is ontworpen". Dat zegt overigens meer over hoe weinig er in vier jaar aan het design is veranderd. De Watch Series 3 verschilde uiterlijk in niets van de tweede en eerste versie. Ook bij de vierde Apple Watch zal de niet-kenner niet meteen herkennen dat je een nieuw klokje om je pols hebt - althans, zolang het grotere schermpje uitgeschakeld blijft. Pas wanneer je de nieuwe en de oude Apple Watch naast elkaar bekijkt, blijkt dat de behuizing dit jaar ook een update heeft gehad. De kast van het nieuwe horloge is net wat meer afgerond dan bij de vorige versie al het geval was.

Niet alleen het schermformaat van het horloge is dit jaar gegroeid, maar ook de prijs. De nieuwe Apple Watch begint vanaf 429 euro voor de kleinere variant (40 mm). Voor 30 euro meer koop je de door ons geteste 44 mm-versie. Dat betekent dat de vanafprijs van beide horloges zestig euro omhoog is gegaan ten opzichte van de Watch Series 3 bij release. Apple heeft dat model nu overigens afgeprijsd naar 299 euro. Voor wie de prijsstelling van het nieuwe horloge te gortig vindt, kan dat een aantrekkelijk alternatief vormen - maar door te kiezen voor het oudere model, geef je nu meer op dan in vorige jaren. Kennelijk acht Apple de gemiddelde Nederlander te zuinig om nog meer uit te geven, want de duurdere varianten, die soms voor meer dan duizend euro over de toonbank gaan, zijn hier niet te koop.

In het kort

Van het grotere scherm tot de rappere soc, een dunner formaat en de prettige trilmotor: de Apple Watch Series 4 bevat een hele zwik vernieuwingen. Een aantal welkome functies als automatische workoutdetectie komen ook naar de eerdere horloges, maar hardwarematig is er aan de vierde editie genoeg gebeurd om huidige Apple Watch-bezitters reden te geven tot een upgrade. Jammer genoeg is de vooruitstrevende hartmonitor van de Watch Series 4 hier nog niet bruikbaar. Andere tegenvallers zijn de matige accuduur en de hoge aanschafprijs. Toch is het horloge op dit moment een van de beste smartwatches op de markt - zo niet de beste, mits je het niet erg vindt hem wat vaker aan de lader te leggen. 

  • Hoge aanschafprijs
  • Accuduur matig: er zijn smartwatches die langer meegaan (gespecialiseerde fitnesstrackers al helemaal)
  • Vooruitstrevende hartmonitor nutteloos totdat Apple goedkeuring verkrijgt
  • Gebruiksvriendelijk
  • Werkt goed samen met iOS (maar niet met Android)
  • Hardware snel genoeg voor een prettig gebruik
  • Fraai groot scherm met goede beeldkwaliteit

Vergelijken

In deze review besproken 47 producten

  Meer producten (47)  

Lees ook deze wearable artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*