Nvidia GeForce RTX 2080 Ti overklokken: zo doe je dat!

Het maximale uit je RTX-kaart met de nieuwe OC Scanner of ouderwets handmatig?

Door


Inleiding

Bij de introductie van de GeForce RTX 2080 en RTX 2080 Ti kondigde Nvidia een nieuwe wijze van overklokken aan: de OC Scanner. De belofte is dat je deze tool zijn werkt laat doen, een kop koffie gaat halen, en als je terugkomt een zo efficiënt en snel mogelijk overgeklokte videokaart hebt. Krijg je er in een half uurtje tijd inderdaad gratis prestaties bij, of blijft handmatig overklokken te prefereren?


Met het overklokken van je videokaart valt doorgaans behoorlijk wat winst te behalen. Traditioneel is dat een kwestie van de gpu- en geheugensnelheden verhogen totdat de boel instabiel wordt, waarbij je de ingebouwde limieten eventueel kunt oprekken door het voltage of de powerlimit te verhogen. Tegenwoordig overklokken videokaarten zichzelf al grotendeels. Bij de 10-serie introduceerde Nvidia namelijk GPU Boost 3.0, een zeer dynamische vorm van automatisch boosten binnen bepaalde grenzen (temperatuur, stroomverbruik).

Als je een Nvidia GeForce RTX-videokaart koopt, heb je echter de beschikking over een nieuwe generatie GPU Boost 4.0. Qua werking is er vrijwel niets veranderd, alleen kun je als gebruiker nu zelf de zogenaamde voltage-frequency curve die het boostalgoritme gebruikt modificeren. Zo kun je de videokaart zuiniger laten werken met behoud van prestaties, of juist de gpu overklokken zonder de spanning onnodig ver te verhogen.

Hoe die nieuwe feature precies werkt, en of het inderdaad goede resultaten oplevert of je nog altijd beter zelf aan de slag kunt gaan met overklokken, lees je in dit artikel!


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Nvidia GeForce RTX 2080 Ti 11GB

TU102, 4352 cores, 1350 MHz, 11264 MB, 352 bit, DirectX 12 fl 12_1, PCI-Express 3.0 x16

Specificaties Testresultaten Reviews

Dossier

Lees ook deze 3d-chip artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*