7 pico-projectoren review: neem je bioscoop mee

Hoe een kleine beamer groot kan zijn

Door


DLP-techniek

Zoals gezegd zijn alle deelnemende modellen uit het testveld zogenaamde dlp-projectoren op basis van een led-lamp. Bij dit type projectoren wordt het beeld geproduceerd door een zogenaamde dlp-chip, die feitelijk bestaat uit een raster van minuscuul kleine spiegeltjes die naar links of rechts kunnen klappen.

De led-lamp verlicht de spiegels, die het licht ofwel reflecteren naar het scherm, ofwel het daar juist van weghouden, afhankelijk van de stand van de spiegel. Hierdoor kunnen dlp-projectoren ten opzichte van lcd-beamers – die licht actief moeten blokkeren om zwart weer te geven - relatief hoge contrastwaardes realiseren. Elke beeldpixel heeft een eigen spiegeltje; de mate van helderheid wordt beïnvloed door de snelheid waarmee de spiegels heen en weer bewegen. Het eindresultaat is een monochroom beeld inclusief grijstinten.

Om van het monochrome beeld een kleurenversie te maken, wordt vaak tussen de lamp en het dlp-paneel een kleurenwiel geplaatst met in ieder geval een rood, groen en blauw veld. Door dit wiel op hoge snelheid te laten draaien, komen de alle kleuren afwisselend bij de chip, die zo een rood, groen of een blauw beeld naar het scherm kan sturen. Doordat dit op een hoge snelheid gebeurt, maken onze hersenen van de apart gekleurde beelden een enkel beeld, dat alle kleuren lijkt te bevatten. Bij pico-projectoren wordt gezien de compacte formfactor in plaats van een kleurenwiel meestal gebruik gemaakt van rgb-leds.

Een potentieel nadeel van de dlp-techniek is het zogenaamde regenboogeffect, waarbij je bij snelle oogbewegingen, zoals bij het lezen van ondertiteling, de verschillende kleuren kunt waarnemen waar bijvoorbeeld witte letters daadwerkelijk uit bestaan. Daarnaast voegen veel fabrikanten transparante delen aan het kleurenwiel toe, om een hogere helderheid te bereiken, met als nadeel dat er per omwenteling minder kleur naar de chip gaat, waardoor kleuren in sommige gevallen wat fletser worden weergegeven.


Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*