7 pico-projectoren review: neem je bioscoop mee

Hoe een kleine beamer groot kan zijn

Door


Deelnemersveld en testmethode

Voor deze review verzamelden we zeven projectoren met prijzen van zo’n 300 tot een kleine 700 euro. Qua omvang lopen ze uiteen van een minuscule 0,2 dm³ tot pakweg 0,86 dm³, oftewel nog altijd minder dan de inhoud van een pak melk. Het gewicht varieert van 278 gram (Acer C101i) tot 781 gram (Asus P3B), dus zelfs de lichtste weegt minder dan een kilo. Kortom, zeer vervoerbare apparaten. Alle beschikken over een ingebouwde accu, waarbij niet zal verrassen dat de twee zwaarste modellen, de Asus P3B en de Vivitek Qumi Q38, de grootste accucapaciteit hebben.

We hebben alle deelnemende projectoren getest op diverse aspecten, te beginnen met de beeldkwaliteit. Daarvoor hebben we helderheid, contrast, kleurweergave en gammaverloop met behulp van een X-Rite i1 Pro 2 spectrofotometer en Calman 2018 software geanalyseerd. De geteste pico-projectoren bieden niet allemaal even veel instellingsmogelijkheden, maar voor zover mogelijk hebben wij de deelnemers getest op de maximale helderheid, zonder energiebesparingsopties en op de cinemamodus indien beschikbaar.

Voor het grijsverloop van zwart naar wit en de kleurweergave vertalen de resultaten zich in zogenaamde Delta E waardes, die de afwijking van wat een kleur zou moeten zijn representeren. Een Delta E van 3 of minder is door het menselijk oog niet waar te nemen en kan dus als uitmuntend beschouwd worden. Tussen de 3 en 5 is de afwijking weliswaar waarneembaar, maar van dien aard dat een dergelijke score nog steeds als goed kan worden aangemerkt. Boven de 5 wordt de afwijking goed zichtbaar, wat als storend kan worden ervaren. Je ziet in de tabel aan het einde van dit artikel de gemiddelde Delta E waardes voor de kleur- en grijsafwijking, in de vergelijkingstabel kan je ook alle deelscores terugvinden.

Daarnaast hebben we gemeten wat de geluidsproductie op 1 meter afstand is, en het energieverbruik van de projectoren in zowel standby als actieve stand gemeten. Aangezien alle deelnemers de beschikking hebben over een interne accu, kunnen we niet geheel uitsluiten dat een deel van het stroomverbruik te wijten is aan het opladen van de accu. Om dit zoveel mogelijk uit te sluiten hebben alle projectoren meer dan 24 uur aan de lader gelegen alvorens we het stroomverbruik hebben vastgesteld.


Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*