7 pico-projectoren review: neem je bioscoop mee

Hoe een kleine beamer groot kan zijn

Door


Inleiding

Wie denkt aan een beamer ziet al gauw een flink apparaat voor zich dat hangend aan het plafond een enorm beeld op een blinde muur of doek projecteert. Het kan ook anders, namelijk met handzame apparaatjes die je makkelijk mee kan nemen om een video of presentatie te vertonen, waar je ook bent. Wij testen zeven pico-projectoren. 


Soms is een tv of monitor gewoon niet groot genoeg. Of het nu een film is die beter tot zijn recht komt op zo groot mogelijk beeld, of een presentatie die ook vanuit achterin de zaal zonder verrekijker leesbaar moet zijn, soms is groter gewoon beter. Gelukkig hebben we daar al heel wat jaren een prima oplossing voor: de beamer oftewel projector. Niet alleen zijn ze er in uitvoeringen voor zowel privé als zakelijk gebruik, met respectievelijk een nadruk op fraaie filmweergave danwel zo hoog mogelijke lichtopbrengst om ook in een hel verlicht kantoor leesbare slides te tonen, maar ook zijn ze er in meer soorten en maten dan ooit.

Zo zijn er bijvoorbeeld de (ultra) short projectoren waar we eerder aandacht aan besteedden. Deze projectoren kan je dankzij een ingenieus lenzensysteem op zeer korte afstand van het projectiescherm plaatsen, wat handig kan zijn in ruimtes van beperkte omvang. De keerzijde is echter dat dergelijke projectoren over het algemeen een lieve duit kosten om aan te schaffen. Bovendien zijn het meestal full-size apparaten, die je niet eenvoudig meeneemt.

Zoek je een projector die overal inzetbaar moet zijn, dan is het segment van de pico-projectoren een interessante. Ook wel als mini-beamers aangeduid, zijn dit compacte apparaten, veelal voorzien van een eigen accu, wat de mobiliteit nog verder vergroot. Deze klasse is sterk in opkomst sinds de ontwikkeling van steeds krachtiger, zuiniger led-lampen, die als alternatief kunnen dienen voor de minder efficiënte klassieke uhp-lampen.

Wij verzamelden zeven zogenaamde dlp (digital light processing) projectoren, te weten:

Alle deelnemers maken gebruik van een led-lamp, maar daar houdt de grote gemene deler wel zo'n beetje op: de zeven deelnemers zijn uiteenlopend geprijsd en hebben elk zo hun eigen specificaties, aansluitingen en mogelijkheden, die we hier zullen bespreken. Wil je alles nog eens rustig napluizen in een nog uitgebreider overzicht, dan verwijzen we je door naar de vergelijkingstabel die hier kan vinden.


Lees ook deze projector artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*