10 Android tablets review: er valt nog genoeg te kiezen

Een nieuwe tablet voor iedere portemonnee

Door


Inleiding

De markt voor tablets is lang zo levendig niet meer als in de jaren direct na de introductie van de eerste iPad. Maar wat als je toch een nieuwe zoekt? We testen tien tablets met Android om die vraag te beantwoorden.


De tabletmarkt is eigenlijk heel overzichtelijk: je hebt Apple met zijn iPads, en de rest. Zit je al in Apples ecosysteem, dan is de kans groot dat je volgende tablet ook een iPad wordt: iOS heeft immers meer voor tablets geoptimaliseerde apps dan Android, en als je dat belangrijk vindt zit ben je bij Apple gewoon het beste af.

Er zijn echter meer overwegingen die een rol kunnen spelen bij de selectie van je tablet. Niet in de laatste plaats de prijs: voor zelfs de simpelste iPad ben je minimaal 359 euro kwijt. Acht van de tien apparaten op basis van Googles besturingssysteem in deze vergelijking duiken daar (ver) onder. Daarnaast zijn Android-modellen in meer formaten verkrijgbaar. Tot slot kunnen Android-tablets je meer mogelijkheden bieden dan een iPad. Zo hebben de meeste apparaten een ingebouwde kaartlezer om de opslag geheugen eenvoudig uit te breiden, waar je bij Apple altijd gebonden bent aan de ingebouwde opslag. Ook features als stereospeakers aan de voorzijde, een hdmi-poort voor aansluiting op je tv of een contrastrijk Amoled-scherm waarover modellen in deze vergelijking beschikken, hoef je bij een iPad niet te zoeken.

Je volgende tablet

Na een aanvankelijke rappe ontwikkeling vanaf de introductie van de eerste iPad in 2010 en niet lang daarna de eerste Android tablets, wordt de markt de laatste jaren voornamelijk door extreme rust gekenmerkt. Af en toe introduceert een fabrikant bijna plichtmatig een nieuw model, maar de hype is er duidelijk wel vanaf. Toch heeft de tablet in veel huishoudens zijn plaats veroverd, en horen we frequent de vraag ‘welke moet ik nu kopen’, wanneer het oude exemplaar ter ziele is, of gewoon niet meer van updates wordt voorzien. Met dit artikel willen we die vraag beantwoorden.

Mocht je je afvragen waarom de nieuwe Samsung Galaxy Tab S4 en Tab A 10.5 nog niet in deze vergelijking zijn opgenomen: dit artikel verscheen eerder in Hardware.Info Magazine #3-2018. Ten tijde van het verschijnen van die editie waren Samsungs nieuwste tablets nog niet beschikbaar. Uiteraard zullen we de twee in een toekomstige bespreking wel meenemen; wil je die als eerste lezen, abonneer je dan snel op het Hardware.Info Magazine!


Lees ook deze laptop/tablet artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*