Lenovo Thinkpad P52s review: Werklaptop met een lange adem

'Workstation met ultrabookmobiliteit' mist wat rekenkracht

Door


Inleiding

Workstation-laptops zijn bedoeld voor professionals die onderweg over de nodige rekenkracht willen beschikken. Met een krachtige processor, snelle videokaart en de nodige opslag en geheugen zijn het helaas niet alleen figuurlijk dikke machines. Ook in letterlijke zin sjouw je je maar al te vaak een breuk. Lenovo tracht met de Thinkpad P52s verlichting te brengen. Deze 'workstation met ultrabook-mobiliteit' moet ruime hoeveelheden rekenkracht én een lang uithoudingsvermogen in een kleiner jasje bieden. Slaagt Lenovo in die opzet?


De Thinkpad P52s moet volgens fabrikant Lenovo de eigenschappen van een ultrabook combineren met die van een stevige workstation: lichtheid, een lange accuduur én lekker veel rekenkracht. In ruil daarvoor vraagt Lenovo niet de hoofdprijs: de P52s begint bij 1529 euro, waar de Thinkpad P1, Lenovo's dunne topmodel workstation, qua aanschafprijs ruim boven de tweeduizend euro uitkomt.

Uiteraard is de behuizing niet zo luxe als die van de P1, die veel wegheeft van Lenovo's fraaie Thinkpad X1 Carbon. De P52s is in plaats daarvan geënt op de Thinkpad T-serie, die zich qua positionering één stapje onder de Thinkpad X-serie bevindt. Ook de processor is anders: net als bij de 'gewone' T480 van dit jaar zit er onder de kap een ultra low voltage Intel-processor. Met de introductie van de Kaby Lake-R-reeks zijn dergelijke ultrazuinige processors wel een stuk krachtiger geworden. Moest de directe voorganger P51s nog vertrouwen op een dualcore-processor, de P52s heeft een quadcore-cpu.

Zoals we van een workstation verwachten vinden we voorts een Quadro-gpu, gericht op professioneel gebruik, iets waarmee deze laptop zich kan onderscheiden van een consumentenmodel. De in deze laptop gebruikte Quadro P500 zagen we bovendien nog niet eerder, en is gebaseerd op de relatief moderne Pascal-architectuur. Samen met de zuinige processor pakt dat naar verluidt goed uit voor de looptijd: Lenovo belooft voor ons testmodel een imposante accuduur van maar liefst 26 uur. Dat wordt deels ook mogelijk gemaakt door de 'Power Bridge': aan de achterkant kun je een extra accu in het apparaat schuiven, die wordt gecombineerd met het ingebouwde exemplaar aan de voorkant. Verdeeld over twee accu's is een accucapaciteit van meer dan 100 Wh voorhanden.

Uitvoeringen en prijs

De Thinkpad P52s is geheel naar wens configureerbaar in de webshop van Lenovo. Het 1529 euro kostende basismodel is een apparaat met Core i7-8550U, 8 GB geheugen, 256 GB opslag en een full hd-scherm. Welke editie je ook koopt, de Quadro P500-gpu is altijd inclusief. Voor meer geld kun je kiezen voor een snellere i7-8650U, 32 GB werkgeheugen of viermaal zoveel opslag. Daarbij kun je de machine laten uitrusten met een 4k-scherm, vingerafdruklezer, infraroodcamera en 4g-modem, terwijl je voor meer looptijd de externe 'Power Bridge'-accu kunt meebestellen.

Ons testmodel is voorzien van een Core i7-8550U, 16 GB werkgeheugen, een 512 GB ssd en het full hd-scherm. Daarbij zijn extraatjes aanwezig als de vingerafdruklezer, smartcardlezer, een verlicht toetsenbord en de grootst mogelijke externe accu. Ook Windows 10 Pro drijft de prijs wat op. Daarmee komen we uit op een totaalprijs van 1885 euro. Ga je met alle opties voluit, dan ben je na aanschaf bijna 3000 euro lichter.

In het kort

Lenovo belooft met de P52s een laptop met workstation-prestaties gecombineerd met ultrabookachtige afmetingen en looptijd, waarvoor het bovendien niet de hoofdprijs vraagt. Alle waar is naar zijn geld, en het resultaat komt niet in alle opzichten even goed uit de verf. De behuizing mag stevig aanvoelen en het toetsenbord tikt lekker, maar de gpu is bepaald niet snel en ook als we kijken naar de cpu-prestaties zijn er laptops die beter presteren, en nauwelijks dikker zijn. Vervelender zijn het belabberde beeldscherm en de beperkte aansluitingen. Geef je daar niet om en vind je het prestatieniveau van de P52s voldoende, dan is de zeer lange accuduur wel een sterke troef.

  • Beeldscherm in vrijwel ieder opzicht onder de maat
  • Beperkte aansluitingen: HDMI v1.4 en Thunderbolt 3 met 2 lanes
  • Voor hetzelfde geld kun je een veel snellere machine aanschaffen, met dezelfde afmetingen (maar niet dezelfde werktijd)
  • Robuuste behuizing
  • Goede werkomgeving
  • Uitstekende accuduur in combinatie met tweede accu

In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Lenovo ThinkPad P52s

Laptop, Qwerty US, Intel Core i7 8550U, 16 GB, 15.6 inch, 1920x1080, Nvidia Quadro P500, 512 GB, Windows

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze laptop/tablet artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*