Nu nog een GTX 10-serie videokaart kopen: een goed idee?

Innovatief en ontegenzeggelijk snel, zo'n RTX, maar dat prijskaartje...

Door


Inleiding

Het stof begint neer te dwarrelen na de bombastische lancering van de GeForce RTX-videokaarten - eerst de RTX 2080 en RTX 2080 Ti, en een dikke week geleden kwam daar nog eens de RTX 2070 bij. Naast innovatief met zaken als raytracing en ontegenzeggelijk snel zijn de nieuwe modellen echter vooral ook duur. Dat werpt de vraag op: kun je eigenlijk niet beter voor een 'oud' model uit de 10-serie gaan?


GeForce RTX vs. GTX

De tijd dat we voor het vergelijken van videokaarten alleen naar de prestaties hoefden te kijken, is al even voorbij. Met exclusieve technieken proberen gpu-fabrikanten een ecosysteem op te bouwen om gamers aan zich te binden - G-Sync en Freesync voor variabele refreshrates zijn daar wellicht de mooiste voorbeelden van. Nvidia focuste bij het lanceren van zijn RTX-kaarten dan ook nauwelijks op de ruwe prestaties, maar meer op nieuwe technieken als raytracing en AI.

Dat is voor Nvidia dan ook een veel makkelijker verhaal om te vertellen: raytracing werkt wel op de nieuwe kaarten, niet op de oude kaarten, en daarom moet je upgraden. Vooralsnog staat de teller met beschikbare RTX-games echter op nul en het is koffiedik kijken om te voorspellen hoe snel die teller op gaat lopen. Het is voorlopig in ieder geval uitgesloten dat je een raytracing-compatibele videokaart echt nodig gaat hebben om een spel te kunnen spelen: je zult hoogstens wat grafische pracht en praal missen.

In dit artikel wegen we de belangen van die nieuwe technieken tegen elkaar af, en kijken we natuurlijk naar de prestaties van prijzen van de verschillende videokaarten. Daar hebben we nu immers veel beter zicht op dan bij onze initiële reviews, waarvoor we nog af moesten gaan op de adviesprijzen.


Lees ook deze 3d-chip artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*