17 low-profile CPU-koelers review: onopvallend effectief?

Klein in formaat, maar niet altijd in (koel)prestaties!

Door


Testresultaten

Veruit de best presterende koeler is de Be quiet! Shadow Rock TF 2, die de ‘processor’ in alle tests het koelst weet te houden. Aangezien dit een van de grootste en veruit de zwaarste koeler uit de test is, blijkt toch maar weer eens dat size matters. Daar heb je echter weinig aan als de 11,3 cm hoge Be quiet! niet past. Dan is het goed om te weten dat de slechts 7 cm hoge Noctua NH-L12S vrij dicht in de buurt komt, al lopen de verschillen wel snel op als we met 95W belasting testen.

Een relatief goedkope en bovendien nog veel dunnere koeler die het toch nog vrij aardig doet, is de Scythe Kozuti. Bij een load van 65 watt wordt hij maar 10 graden warmer dan de veel grotere Shadow Rock TF 2, die ook nog eens bijna dubbel zo duur is.

De echt goedkope low-profile koelers kun je wat ons betreft beter in de winkel laten liggen. Ze bieden nauwelijks meerwaarde boven de stock koelers van AMD en Intel.

Overigens ontbreken een boxed koeler van Intel en de Cryorig C7 in de 30dB(A)-grafieken, omdat de ventilator van die koelers zelfs op de laagste stand nog altijd meer dan 30 decibel produceert. Als een koeler in een 95W-grafiek ontbreekt, dan hebben we de test vroegtijdig moeten afbreken omdat de temperatuur te hoog opliep.

  • 65W 30 dB(A)
  • 65W 40 dB(A)
  • 95W 30 dB(A)
  • 95W 40 dB(A)


Lees ook deze cpu-koeler artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*