17 low-profile CPU-koelers review: onopvallend effectief?

Klein in formaat, maar niet altijd in (koel)prestaties!

Door


Klein betekent top-down

De meeste koelers van grootformaat hebben een verticaal georiënteerde 12cm-fan, wat betekent dat de hoogte van de cpu-koeler sowieso al meer is dan dat. Nu is er wel een aantal compactere towerkoelers met simpelweg een kleinere ventilator, maar de enige manier om een koeler echt laag te kunnen maken, is het zogenaamde top-down principe te volgen, dat overigens ook wel top-flow wordt genoemd.

Low-profile processorkoelers

Bij een top-down koeler ligt de ventilator horizontaal, waardoor hij rechtstreeks lucht op je moederbord blaast. Naast dat dit ruimte bespaart in de hoogte, zorgt het ook voor airflow over je moederbord, waardoor bijvoorbeeld de componenten van de stroomvoorziening beter worden gekoeld dan bij een tower- of waterkoeler.


Een schematische weergave van een top-down koeler.

De meeste top-down koelers zijn qua opbouw goed vergelijkbaar met normale torens: een koperen (soms vernikkelde) baseplate maakt contact met je processor, waarvandaan de hitte naar het koelblok wordt getransporteerd door één of meerdere heatpipes. Dat koelblok bestaat doorgaans uit aluminium vinnen, waar de ventilator van bovenaf lucht doorheen blaast. Bij sommige extra lage koelers zit er juist een fan onder het koelblok, die lucht door de vinnen heen aanzuigt. Incidenteel komen we zelfs een top-down koeler met een heuse push-pull configuratie van twee fans tegen.


Lees ook deze cpu-koeler artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*