17 low-profile CPU-koelers review: onopvallend effectief?

Klein in formaat, maar niet altijd in (koel)prestaties!

Door


Boxed koelers van AMD en Intel

De bekendste low-profile en tevens top-down koelers zijn ongetwijfeld de exemplaren die AMD en Intel zelf meeleveren met het merendeel van hun processors. Ook die hebben we meegenomen in deze test, maar ze leveren doorgaans zeer slechte koelprestaties. De meeste boxed koelers maken veel lawaai, óf koelen überhaupt niet goed genoeg om je processor niet te laten terugklokken als hij zwaar wordt belast.
Intel levert bij de meeste cpu’s een zeer simpele koeler mee, die volledig uit aluminium is opgetrokken. Zelfs de baseplate is niet van koper. Als de Intel-koelers in enkele grafieken ontbreken, dan is dat omdat we de test moesten stopzetten vanwege te hoge temperaturen. Sinds een aantal generaties krijg je overigens in z’n geheel geen boxed koeler meer bij een K-processor; bij zo’n overklokbare cpu gaat Intel ervan uit dat je sowieso een losse koeler aanschaft.


Deze koelers leveren AMD en Intel mee bij veel processors.

Bij AMD krijg je, afhankelijk van het type processor dat je aanschaft, een van de drie Wraith-koelers. De Wraith Stealth lijkt het meeste op de boxed koelers van Intel, maar zelfs dit relatief simpele model is al 70% zwaarder van gewicht. De Spire is een hogere variant die bovendien een koperen contactplaat voor de cpu heeft, terwijl de Wraith Prism een meer klassieke top-down koeler met een fors koelblok en heatpipes is. Deze bovendien van rgb-verlichting voorziene koeler krijg je alleen bij het topmodel, de Ryzen 7 2700X.

Een paar maanden geleden publiceerden we een uitgebreid artikel over de prestaties van boxed CPU-koelers - lees dat vooral nog even terug als je daar interesse in hebt.


Lees ook deze cpu-koeler artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*