17 low-profile CPU-koelers review: onopvallend effectief?

Klein in formaat, maar niet altijd in (koel)prestaties!

Door


Noctua NH-D9L, NH-L9i, NH-L9x65 & NH-L12S

Het Oostenrijkse Noctua heeft maar liefst vier courante cpu-koelers in dit segment, uiteraard allemaal in het bekende beige-met-bruin. Opvallend is dat de prijzen allemaal tussen de 45 en 55 euro zitten: ze verschillen vooral van elkaar qua afmetingen.

De NH-D9L is de uitzondering die de regel bevestigt: het gaat zowaar om een klein towerkoelertje met een hoogte van 11,5 centimeter en twee torentjes, waartussen een 92mm-fan is geplaatst. Doordat de koeler niet meer dan 9,5 x 9,5 cm groot is, zit hij per definitie geen geheugen- of pcie-sloten in de weg.

Noctua NH-D9L Noctua NH-D9L
Noctua NH-D9L.

De NH-L9i is de kleinste van de drie top-down koelers van dit merk en is in totaal slechts 3,7 centimeter hoog. 1,4 centimeter daarvan is de dikte van de 92mm-fan, terwijl het compacte koelblok direct in verbinding staat met de baseplate. De NH-L9x65 is een iets hogere versie (6,4 cm) met dezelfde ventilator, maar een wat groter koelblok waar bovendien vier heatpipes doorheen lopen.

Noctua NH-L9i Noctua NH-L9x65
Noctua NH-L9i en NH-L9x65.

Ten slotte de NH-L12S, die wederom net wat hoger is (7 cm), maar vooral groter en breder door het gebruik van een 120mm-fan. Die zit bovendien niet langer bovenop het koelblok, maar juist eronder. Aan de zijkant vouwen vier heatpipes zich om de fan heen.

Noctua NH-L12S
Noctua NH-L12S.

Van de L9i en L9x65 zijn speciale AMD-versies te koop, die met een montagekit voor socket AM4 worden geleverd. De andere koelers worden tegenwoordig uitgeleverd met AM4-mounting, maar komen sowieso in aanmerking voor een gratis upgradekit als je een ouder exemplaar aanschaft.


Lees ook deze cpu-koeler artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*