AMD Ryzen Threadripper 2920X & 2970WX review

Meer plezier met minder cores?

Door


Conclusie

De nieuwe AMD Ryzen Threadripper 2920X en 2970WX zijn feitelijk een 2950X en 2990WX met een kwart van de cores uitgeschakeld. De prestaties zijn met dat in het achterhoofd naar verwachting - we hebben in de grafieken weinig verrassingen gezien.

Van de twee nieuwe modellen zal de Ryzen Threadripper 2920X de meeste mensen aanspreken. Waar we zien dat de 24- en 32-core modellen van AMD's tweede Threadripper-generatie soms welhaast dramatische gameprestaties laten zien, komt de 2920X in veel gevallen nog heel aardig mee, terwijl hij ook goed scoort in creatieve software en andere multi-threaded taken. Veel van dat soort programma's houden bij zo'n 10 à 12 cores toch op met schalen, en de 2920X zit dus precies op die sweetspot.

De 2970WX excelleert vooral op de gebieden waar de 2990WX excelleerde: in rendersoftware als Blender bijvoorbeeld, of bij het uitvoeren van specifieke (encryptie)algoritmes. Vrijwel alle andere software kan weinig aan met al die extra cores en sommige spellen raken zelfs helemaal de weg kwijt, met juist fors lagere prestaties als gevolg. Gebruik je wel een workload die op een of andere wijze uitstekend gebruik kan maken van zo veel cores, dan kan hij interessant zijn, al wil je dan misschien wel gelijk voor de 32-core gaan. Elke andere computergebruiker moet deze processor vooral in het winkelschap laten liggen.

AMD's grootste probleem bij deze lancering komt echter uit eigen stal. De Threadripper 1920X, de 12-core van de vorige generatie, is inmiddels honderden euro's in prijs gedaald en kost gemiddeld nog geen 450 euro meer. De nieuwe 2920X moet zo'n 649 euro gaan kosten en hoewel hij in een gunstig geval tegen de 10% sneller is, blijft dat toch een groot prijsverschil. Bovendien kun je dat verschil er waarschijnlijk prima bij overklokken. Het bespaarde verschil kan je altijd nog in sneller geheugen steken, waar Ryzen zoals bekend relatief veel van profiteert. Het laatste nadeel van Threadripper blijft dat de vereiste X399-moederborden erg prijzig zijn, maar doorgaans ben je voor een complete set nog altijd voordeliger uit dan bij Intel.


Dossier

Lees ook deze processor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*