Seagate vs. Toshiba: de eerste 14TB harddisks getest!

Nieuwe stap in datadichtheid dwingt tot innovatie

Door


Seagate Ironwolf (Pro) 14TB: de eerste TDMR-harddisk

In de Seagate Ironwolf en Ironwolf Pro van 14 TB zitten acht platters van elk 1750 GB groot. Het aantal platters is daarmee gelijk gebleven aan dat van de 12TB-versies, maar de dichtheid van de individuele platters is dus met zo'n 17% toegenomen. Dat ligt niet aan de heliumverpakking van de schijven - dat was bij de 12TB-modellen immers ook al het geval - maar is te danken aan de inzet van TDMR, een nieuwe technologie voor het uitlezen van harde schijven.

Two-dimensional magnetic recording

TDMR staat voor two-dimensional magnetic recording, waarbij er op de leesarm van een harde schijf niet één maar twee koppen zijn bevestigd. Om te begrijpen waar dat handig voor is, moeten we eerst even terug naar de strijd die harddiskfabrikanten leveren om de dichtheid van platters steeds verder te verhogen. Daarvoor moeten de datasporen op de schijven steeds dichter op elkaar worden gelegd - dan passen er immers meer sporen naast elkaar. Sporen die aan elkaar grenzen krijgen echter steeds meer last van onderlinge interferentie, wat ruis op het gelezen signaal oplevert.

De tweede leeskop leest expres een klein stukje naast het bedoelde dataspoor, zodat de opgenomen ruis van het 'echte' signaal afgetrokken kan worden. Zodoende verbetert de signaal-ruisverhouding en kunnen de sporen weer een stukje dichter bij elkaar geplaatst worden, wat een hogere capaciteit oplevert. Dat alles zonder de nadelen van de 'overlappende' sporen bij de SMR-techniek. Tegelijkertijd is TDMR nog niet de heilige graal voor de capaciteitstoename van harde schijven: van HAMR (heat-assisted magnetic recording) worden nog veel grotere sprongen verwacht.

Ironwolf & Ironwolf Pro

Seagate introduceerde in september een heel portfolio aan 14TB-schijven. De Ironwolf en Ironwolf Pro die wij hebben ontvangen zijn bedoeld voor gebruik in nas-apparaten, al kun je ze zonder al te veel bezwaren ook in reguliere desktops gebruiken. De Pro is volgens Seagate geschikt voor grotere nas-apparaten (tot maximaal 24 bays voor de Pro, en maximaal 8 bays voor de gewone). Hoewel alle uitvoeringen voorzien zijn van vibratiesensoren om trillingen te compenseren, zet Seagate dat argument extra kracht bij door de Pro een langere garantieperiode (vijf in plaats van drie jaar) en een hogere endurance rating (300 tegenover 180 TB per jaar) te geven. Bovendien kun je binnen twee jaar na aanschaf van een Ironwolf Pro gratis aanspraak maken op Seagate's datarescue-service, mocht er zich een rampscenario voordoen met dataverlies als gevolg.

Verder zijn beide Seagate's toch vooral hetzelfde. Het zijn allebei 7200rpm-schijven met 256 MB cache, een sata600-interface en uiteraard een 3,5"-behuizing. Ze wegen allebei zo'n 680 gram, wat ons toch wel doet vermoeden dat de twee grootste verschillen tussen deze twee varianten de firmware en de sticker zijn.

Seagate IronWolf 14TB Seagate IronWolf Pro 14TB


Vergelijken

In deze review besproken drie producten

  Product Laagste prijs

Seagate IronWolf 14TB

Harddisk, 14000 GB, 7200 rpm, Serial ATA 600, 3.5 inch

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

519,00 €

gem. 545,90 €
7 shops, 6x voorraad

Seagate IronWolf Pro 14TB

Harddisk, 14000 GB, 7200 rpm, Serial ATA 600, 3.5 inch

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

578,00 €

gem. 603,90 €
7 shops, 6x voorraad

Toshiba Nearline HE 14TB

Harddisk, 14000 GB, 7200 rpm, Serial ATA 600, 260 MB/s, 3.5 inch

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

555,04 €

gem. 579,59 €
3 shops, 1x voorraad

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*