Nvidia GeForce RTX 2070 round-up: Asus vs. Gigabyte vs. MSI

Welke fabrikant levert de beste RTX 2070?

Door


Inleiding

Een aantal weken geleden introduceerde Nvidia zijn GeForce RTX 2070, de eerste semi-betaalbare videokaart van de Turing-generatie. Inmiddels hebben we vijf modellen van Asus, Gigabyte en MSI getest - hoe die zich tot elkaar verhouden, lees je in deze vergelijkingstest.


Nvidia GeForce RTX 2070

Zoals we in onze RTX 2070 review concludeerden, presteert Nvidia's jongste net wat beter dan de GTX 1080 - gemiddeld kwamen we uit op zo'n 10%. In theorie maakt dat de GeForce RTX 2070 een interessante optie, aangezien de adviesprijs van 529 euro onder de straatprijs van de gemiddelde GTX 1080 ligt. Bovendien krijg je daar dan nog alle nieuwe features van de RTX-serie bij.

Asus GeForce RTX 2070 Strix OC 8GB Gigabyte GeForce RTX 2070 WindForce 8GB
De Asus RTX 2070 Strix OC (links) en Gigabyte RTX 2070 WindForce.

In de praktijk is het vooralsnog een minder rooskleurig verhaal: op de dag van de lancering was er inderdaad wat voorraad beschikbaar voor die prijs, maar de winkels met voorraad vragen inmiddels al gauw 100 euro meer. Dat maakt de prijs-prestatieverhouding niet gelijk slecht, maar wel een stuk minder bijzonder dan beloofd. Bovendien verkoopt Nvidia wederom twee verschillende versies van de voor de RTX 2070 gebruikte TU106-gpu aan zijn partners - slechts een daarvan mag met een fabrieksoverklok worden verkocht, maar die is dan ook gelijk een stuk duurder.

Het ligt echter in de lijn der verwachting dat de prijzen weer zullen dalen zodra de verkrijgbaarheid verbetert. Als we de lancering van de 10-serie als leidraad gebruiken, zou dat een proces van een paar maanden moeten zijn. Je kan er dus profijt van hebben om even te wachten, maar dat credo geldt in de hardwarewereld vrijwel altijd. En weten welke RTX 2070 de beste is, kun je natuurlijk nooit vroeg genoeg!

MSI GeForce RTX 2070 Armor 8GB MSI GeForce RTX 2070 Gaming Z 8GB
MSI leverde twee RTX 2070's aan: de Armor (links) en de Gaming Z.

Vijf modellen getest

We ontvingen tot nu toe vijf custom modellen: de RTX 2070 Strix OC van Asus, de RTX 2070 Armor en Gaming Z van MSI, en de RTX 2070 WindForce en Gaming OC van Gigabyte. Daarnaast vind je uiteraard het referentiemodel terug in de grafieken - we hebben die kaart helaas nog niet zelf, maar hebben wel een andere kaart op de kloksnelheden van de Founders Edition getest om je een indicatie te geven van de prestaties.

Voor wie zijn favoriete merk nu nog mist: we hebben uiteraard alle in de Benelux actieve fabrikanten gevraagd om hun modellen op te sturen, maar veel merken hebben slechts enkele samples beschikbaar voor heel Europa. Zodra we meer kaarten ontvangen, zullen we daar uiteraard te zijner tijd reviews van publiceren op Hardware.Info.

Lees ook: Nvidia GeForce RTX 2070 review: de betaalbare Turing?


Dossier

Lees ook deze videokaart artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*