BenQ EX3203R review: 144 Hz QHD - geen esports, wel een gaming monitor?

Monitor zonder duidelijk gebruiksdoel

Door


Conclusie

De BenQ EX3203R is een monitor, waarvan wij eigenlijk niet goed kunnen duiden op wie hij is gericht. Volgens BenQ is het duidelijk geen esports-monitor, maar ook geen gamingmodel. Het bedrijf zelf spreekt van een 'video enjoyment monitor', maar het gebogen scherm en de beperkte kijkhoeken die de gebruikte va-technologie met zich meebrengt zijn niet ideaal om het als een scherm te gebruiken waar je gezellig met z'n allen Netflix op gaat zitten kijken. De kleurweergave en kalibratie is ontegenzeggelijk van topniveau, maar de hdr-functie valt tegen. Weliswaar ondersteunt het scherm een behoorlijk deel van de hiervoor wenselijke grotere dci-p3 kleurruimte, maar in de hdr-modus is de helderheid beperkter dan in de andere modi, waardoor het kenmerkende hoge contrast van hdr helemaal niet uit de verf komt. Bovendien is er geen 10-bits kleurweergave, waardoor slechts een beperkte selectie uit het grote palet gelijktijdig getoond kan worden en de fraaie kleurovergangen van hdr ook niet tot hun recht kunnen komen.

Kijken we naar de testresultaten voor de responstijden, dan moeten we vaststellen dat het inderdaad ook geen gamingmonitor is: de beloofde 144 Hz kan niet zonder ghosting worden gerealiseerd, waardoor dit scherm ook voor gameliefhebbers niet de eerste keuze zal zijn - ook niet in vergelijking met soortgelijk gespecificeerde modellen. De concurrentie doet dit gewoon beter. 

De prijsstelling ten slotte is op zijn best marktconform te noemen, maar de beweging van die markt is duidelijk naar onderen. 500 euro is nu misschien nog verdedigbaar, maar op korte termijn zal dat niet meer het geval zijn - tenzij er wel goede hdr (met dus een hoge piekhelderheid en 10-bits kleurweergave) is geïmplementeerd.

Daarmee is de EX3203R voornamelijk interessant voor wie een zeer accurate kleurweergave wenst, meer geeft om het hoge contrast van va-techniek dan om de kijkhoeken van ips, en casual gamer is die zich niet per se stoort aan enige ghosting. Dat is een vrij specifiek lijstje, en binnen dit segment zouden we dan toch aanraden te kijken naar een van de concurrenten, waarbij met name Samsung hoge ogen gooit als het je om hdr te doen is en LG als je vooral wilt gamen.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

BenQ EX3203R

31.5 inch, 2560x1440, 93 ppi, VA / MVA / PVA, Gebogen scherm, AMD FreeSync, 144 Hz, HDR, HDMI, DisplayPort, 4 ms, 400 cd/m², 3000 : 1

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

429,00 €

gem. 532,23 €
5 shops, 4x voorraad

Dossier

Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*