De beste mechanische toetsenborden voor minder dan 100 euro

Massatest mechanische toetsenborden #1: Mechanisch tikgenot voor een kleiner budget

Door


Schakelaars en software

Welke feedback een mechanisch toetsenbord geeft, is voor een groot deel afhankelijk van de schakelaars die erin zitten. Het Duitse Cherry is ongetwijfeld de meest bekende schakelaarfabrikant. Diens MX-schakelaars zaten lange tijd in het overgrote merendeel van de mechanische toetsenborden. Sinds het patent op de MX-switches een aantal jaren geleden verliep, zijn Chinese fabrikanten als Kaihua, Outemu, Greetech en Gateron de Cherry-switches gaan klonen. Dat is zeker voor fabrikanten die in dit prijssegment een mechanisch toetsenbord willen uitbrengen een uitkomst. We zien dus ook dat het merendeel van het testveld is uitgerust met schakelaars die niet van Cherry afkomstig zijn.

De fabrikanten die de Cherry-switches zijn gaan namaken, hebben meteen ook de kleurbenamingen van Cherry overgenomen, zodat je gemakkelijk weet waar je aan toe bent. De kleur van de switch geeft je een indicatie van de feedback: ‘rode’ switches geven bijvoorbeeld een lichte en lineaire feedback, terwijl ‘bruine’ switches voor de actuatie een voelbare verhoging in de weerstand hebben. ‘Blauwe’ schakelaars produceren daarbij een klikgeluid.

Das Keyboard 4 Professional MX-Brown BlackCooler Master CK550 RGB Red Switch
Bruine Cherry-schakelaars en rode Gateron-switches

Cherry-klonen zijn niet noodzakelijk van mindere kwaliteit dan de originelen, hoewel fabrikanten graag schermen dat hun toetsenbord is uitgerust met 'echte Cherry-switches'. Wees je er wel van bewust dat de feedback niet altijd precies overeenkomt met het voorbeeld. Bij toetsenborden met ‘bruine’ Kaihua-schakelaars in deze test merken we bijvoorbeeld een minder geprononceerde ‘bump’ vóór actuatie. Bij de twee Gateron-toetsenborden verloopt het indrukken juist soepeler dan bij de ‘echte’ Cherry-switches.

Logitech G413 Carbon
Logitech Romer-G schakelaars

Tot slot zien we in het Logitech-toetsenbord nog de eigen Romer-G-schakelaars, geproduceerd door oem Omron. Net als bijvoorbeeld Razer is Logitech zelf schakelaars gaan ontwikkelen, waardoor je dat soort schakelaars alleen in Logitech-toetsenborden kunt krijgen. Logitech’s Romer-G-schakelaars zien er qua bouw anders uit dan schakelaars van Cherry. Daardoor kan het ledje in het midden onder de toets zitten, waardoor de toetsverlichting gelijkmatiger is. Het plaatsen van custom keycaps wordt echter wel een lastig verhaal - de meeste toetsen die je online kunt kopen, zijn geschikt voor een Cherry-mount. Naast een kortere travel tot actuatie hebben Logitech-schakelaars ook een kwart kortere totale travel, wat niet iedereen zal waarderen.

Software

Zeker van de luxere mechanische gaming toetsenborden verwachten we tegenwoordig, dat ze geleverd worden met software. Daarmee kun je bijvoorbeeld de verlichting van het toetsenbord geheel naar wens configureren, macro’s instellen en toetsen remappen. Ook in dit prijssegment hebben een aantal toetsenborden al een instelprogramma: de exemplaren van Cooler Master, Corsair en Logitech, alsmede de Skiller SGK3 van Sharkoon.

De Corsair Utility Engine, die recent een nieuwe incarnatie kreeg in de vorm van iCUE, is waarschijnlijk ook een van de bekendste pakketten, en niet zonder reden. Zowel de mogelijkheden om macro’s te maken als de verlichtings-editor laten weinig te wensen over, want zijn zowel gebruiksvriendelijk als erg uitgebreid. Sommige concurrenten bieden nog betere game-integratie, maar Corsair's programma ondersteunt dan weer zeer veel verschillende hardware. Nieuw aan iCUE is namelijk dat ook Corsairs interne componenten als fancontrollers, cpu-koelers, voedingen en geheugenrepen in het programma zijn opgenomen. Indien die van verlichting zijn uitgerust, kunnen ze uiteraard ook weer worden gesynchroniseerd met je randapparatuur.

Corsair K70 RGB MK.2 Rapid Fire MX Speed
Corsair iCUE.

Logitech G-toetsenborden maakten sinds jaar en dag gebruik van de Logitech Gaming Software. Recent heeft de fabrikant echter volledig vernieuwde software geïntroduceerd genaamd Logitech G Hub, op dit moment nog in de 'Early Access'-fase. Het nieuwe pakket heeft een frisse look en een toegankelijker interface dan de op zich krachtige Gaming Software. Die liet je nogal eens raden naar de functie van een icoontje, omdat Logitech er geen duidelijk bijschrift bij plaatste. In combinatie met het G413-toetsenbord in deze bespreking worden de mogelijkheden vooral beperkt door de hardware (de G413 heeft geen per-key instelbare verlichting of rgb), want in principe zijn de mogelijkheden uitgebreid, waarbij je de verlichting ook kunt synchroniseren met andere Logitech G-randapparatuur.


Logitech G Hub.

De Cooler Master Portal-software gaat qua mogelijkheden niet zo ver. Zo zijn er wat minder verlichtingseffecten aanwezig en kun je ze niet zover aanpassen als bij Logitech en Corsair - al zijn dat dan wel meteen een paar van de meest uitgebreide softwarepakketten op de markt. Vooral jammer is de beperking in het aantal profielen. Bij Corsair en Logitech kun je een ongelimiteerd aantal profielen configureren, waaraan je dan weer verlichtingseffecten en macro's kunt koppelen. Dat is handig als je voor ieder spel andere instellingen wil hebben. De Portal-software biedt echter maar 4 profielen. Ook de interface kan beter: het pakket van Cooler Master toont onoverzichtelijk grote fonts en schaalt niet goed op hi-dpi schermen.

Cooler Master MasterKeys MK750 Cherry MX Blue
Cooler Master Portal.

Het simpelst is de software die Sharkoon met zijn SGK3-toetsenbord meelevert. Het programma is niet in staat om andere randapparatuur te bedienen (zelfs niet het Pure Writer RGB-toetsenbord dat ook in deze test zit) en heeft een eenvoudige interface. Basisfunctionaliteit als het kiezen en aanpassen van verlichtingseffecten middels een preview, het opnemen van macro's en het aanpassen van toetsen is aanwezig, maar in vergelijking met de pakketten van Logitech en Corsair zijn de opties summier. Bovendien kun je maar 3 verschillende profielen aanmaken.


Lees ook deze toetsenbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*