De beste mechanische toetsenborden voor minder dan 100 euro

Massatest mechanische toetsenborden #1: Mechanisch tikgenot voor een kleiner budget

Door


Cooler Master CK550

Cooler Master monteert de toetsen van de relatief nieuwe CK550 volgens de vigerende trend ‘zwevend’, waarbij de baseplate van geborsteld aluminium meteen de bovenkant van het toetsenbord vormt. De zijkanten lopen schuin af; aan de boven- en onderkant bevindt zich zwart plastic. Het geheel ziet er strak uit, ook al omdat Cooler Master geen extra toetsen of usb-poort heeft toegevoegd. Zo solide als sommige duurdere mechanische toetsenborden voelt het toetsenbord niet, maar voor een toetsenbord dat voor gemiddeld €85 over de toonbank gaat is de stevigheid prima voor elkaar.

Cooler Master CK550 RGB Red Switch

Onder de toetsen schijnt rgb-verlichting, een feature die we op lang niet alle budgetborden terugzien. Die kun je evenals macro’s vanaf het toetsenbord zelf instellen. Net als de duurdere toetsenborden van het merk is de CK550 voorzien van het zogenoemde 'On the fly-system', dat bestaat uit een Arm Cortex M3-soc plus een stukje ingebouwd geheugen. Het toetsenbord kan de gemaakte instellingen daardoor onthouden zonder dat je de software installeert. Wil je uitgebreidere aanpassingen maken, dan zouden wij dat overigens wel doen, want de toetscombinaties worden al snel complex.

Gelet op de prijs is het fijn dat Cooler Master überhaupt software meelevert. De Portal-software is geen slecht pakket, maar niet zo goed als de Logitech G Hub of Corsair's iCUE. Qua mogelijkheden is Portal bijvoorbeeld niet zo uitgebreid. We missen vooral een functie om meer dan 4 profielen aan te maken. Ook de interface kan beter: krijg je bij sommige concurrenten petieterige lettertjes en iconen te zien, Cooler Master toont juist onoverzichtelijk grote fonts. Erg snel is het programma ook niet.

Cooler Master CK550 RGB Red Switch

Net als het toetsenbord van HP beschikt ook ons testmodel van de Cooler Master CK550 over de lineaire Gateron Red-schakelaars. Het toetsenbord is ook leverbaar in Brown en Blue. Het gevoel van de Red-switches is net wat anders dan het equivalent van Cherry - in het mechanisme lijkt wat minder weerstand te zitten. Dat is zeker het geval op dit toetsenbord: de aanslag is blijkens onze meetresultaten opvallend licht, meer dan 20 procent onder de specificatie. Daar moet je van houden, maar de standaardafwijking van zowel de actuatiekracht als afstand tot actuatie is laag: alle toetsen voelen dus wel hetzelfde aan.

Testresultaten

  • Cooler Master CK550 RGB Red Switch
  • Cooler Master CK550 RGB Red Switch
  • Cooler Master CK550 RGB Red Switch
  • Cooler Master CK550 RGB Red Switch


Lees ook deze toetsenbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*