Acht rugged smartphones review: Stoer met hersens

Smartphones die tegen een stootje kunnen

Door


Inleiding

Smartphones zijn tegenwoordig sneller en eleganter dan ooit, maar de stevigheid van de toestellen boet erbij in. Zie daar een deel van de verklaring voor de opkomst van de ‘rugged’ smartphone: mobieltjes die wél tegen een stootje kunnen. We bespreken acht modellen met een uiteenlopende prijs.


Licht, snel en luxe, dat is de moderne smartphone anno 2018. De behuizingen van glas en metaal zien er mooi uit in de winkel, maar als je niet zo handig bent, erop uit trekt in de wildernis of werkzaamheden uitvoert op een bouwplaats of in een andere ruige omgeving, loop je de kans dat je toestel binnen de kortste keren sneuvelt door een ongelukkige val of stoot. De zogenaamde ‘rugged’ smartphones moeten hiervoor uitkomst bieden. Deze klasse is niet nieuw, maar heeft wel de belangstelling van meer gebruikers dan ooit. Tijd voor een test dus. We bekijken acht rugged smartphones van zes verschillende merken. De verkoopprijs loopt uiteen van 180 euro voor het goedkoopste model, de Galaxy XCover 4 van Samsung, tot 880 euro voor de nieuwe Cat S61. Een vergelijkingstabel van het hele testveld vind je hier.

Uiteraard is het primaire verschil tussen een ‘rugged’-model en een normale smartphone de behuizing. Dat zien we duidelijk terug aan dit achttal, voorzien van uiterlijke kenmerken als stootranden rondom het scherm, een ruwe coating aan de achterkant en afdichtingen tegen het binnendringen van water en stof. Ook het gewicht is wat hoger: gemiddeld 212 gram, waar de meeste smartphones minder dan 200 gram wegen.

Rugged smartphones zijn niet gericht op degenen die de snelste SoC of de beste camera in hun smartphone willen hebben. We zien bij het gehele testveld dat de toestellen vooral op die vlakken flink inleveren ten opzichte van vergelijkbaar geprijsde non-rugged modellen. ‘Rugged’ features zijn nu eenmaal niet goedkoop om te implementeren.

Een eerdere versie van dit artikel verscheen in Hardware.Info Magazine #4/2018. Neem een abonnement op Hardware.Info Magazine om als eerste onze beste, uitgebreidste artikelen te lezen en de gratis publicaties op deze site te steunen.


Lees ook deze smartphone artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*