Top-notch: de beste 12 smartphones van 2018

Door


Connectiviteit & geheugen

Waar we aan het begin van 2018 nog zeer tevreden waren met 4 GB aan RAM en 64 GB aan opslagcapaciteit, treffen we deze combinatie inmiddels ook regelmatig aan bij toestellen uit de 250 tot 400 euro-klasse. In dit deelnemersveld zie je dan ook dat de lat duidelijk hoger is komen te liggen.

Samsung Galaxy Note 9 128GB Blue
De Samsung Galaxy Note 9 biedt een maximale geheugenconfiguratie van 8GB/512GB

Schuivende standaard

Aan de top van de piramide treffen we de Oppo Find X aan, die maar liefst 256 GB aan opslag combineert met 8 GB aan werkgeheugen. De iPhone Xs Max biedt weliswaar 512 GB aan opslag, maar koppelt dit aan ‘slechts’ 4 GB RAM, terwijl de OnePlus 6T juist weer kan bogen op 8GB RAM met 128GB aan opslag. Alhoewel wij ze in een andere variant testten, biedt OnePlus de 6T ook aan met 8GB/256GB en Samsung de Note 9 zelfs met 8GB/512GB.

De Note 9, Nokia 8 Sirocco, Huawei P20 Pro bieden alle een combinatie van 6GB/128GB, de Asus Zenfone 5Z koppelt op zijn beurt 6 GB werkgeheugen aan 64 GB opslag. Ten slotte hebben we dan nog drie toestellen waarbij we de voormalige gouden standaard van 4GB/64GB aantreffen: de LG G7 ThinQ, Sony Xperia XZ3 en Samsungs Galaxy S9. Of meer werkgeheugen ook tot betere prestaties leidt zullen we straks zien, maar wat betreft opslag is het deels natuurlijk ook afhankelijk van de persoon of 64 GB genoeg is of niet. Bovendien beschikken alle deelnemers met deze capaciteit over de mogelijkheid om een micro-sd kaart te plaatsen. De Find X, 6T, 8 Sirocco, P20 Pro en iPhone Xs Max bieden deze optie niet, daar zit je dus vast aan de capaciteit van de interne opslag.

Zoek het verschil

Wat betreft de connectiviteit is het verhaal (gelukkig) niet zo spannend: alle toestellen ondersteunen de 802.11ac wifi standaard en bluetooth 5.0. Enkel bij nfc zien we dat de Find X uit de pas loopt, het toestel ondersteunt deze techniek niet. Draadloos opladen is ook niet voor elk toestel weggelegd, de 6T, Find X, P20 Pro, U12+ en 5Z ondersteunen dit ondanks hun glazen behuizing niet. Ten slotte is het feit dat praktisch iedere fabrikant nu ook bij high-end toestellen de dual sim variant in Nederland voert, het vermelden waard. Uit dit deelnemersveld is enkel de 8 Sirocco een single sim toestel. Gebruikers van een iPhone Xs Max zijn voor de tweede sim aangewezen op een eSim, maar dit systeem wordt vooralsnog niet ondersteund door Nederlandse providers.


Lees ook deze smartphone artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*