Top-notch: de beste 12 smartphones van 2018

Door


Accu en laden

Het belang van een goede accu is tegenwoordig nauwelijks te overschatten, zeker nu het scherm vaker aan dan uit lijkt te staan. De minimale standaard waar een moderne smartphone accu aan moet voldoen is dat deze ook bij intensief gebruik een hele dag mee moet kunnen gaan. Daarbij moet de accu in korte tijd zodanig opgeladen kunnen worden dat je weer even vooruit kan, alvorens weer een stopcontact op te moeten zoeken.

Huawei Mate 20 Pro Purple
De Huawei Mate 20 Pro kan bogen op een accucapaciteit van 4200 mAh 

Fabrikanten hebben bij high-end toestellen wat dit betreft twee grote uitdagingen. In de eerste plaats hebben dergelijke toestellen altijd een dikke soc aan boord voor de broodnodige prestaties. Natuurlijk wordt er alles aan gedaan om de high-end soc’s van Qualcomm, Huawei en Samsung zo zuinig mogelijk te laten werken, maar de hoogste prestaties zijn minstens zo belangrijk. Daarbij worden in high-end toestellen meestal accu’s gestoken met een relatief beperkte capaciteit, want daarmee is een dunner en dus luxer ogend toestel mogelijk.

Capaciteit en prestaties

Goedkopere toestellen zijn dan ook vaker voorzien van accu’s met een hogere capaciteit, tot ruim boven de 5000 mAh. Ter vergelijking: de Huawei Mate 20 Pro kan bogen op een accu met een capaciteit van 4200 mAh, op de voet gevolgd door de Samsung Galaxy Note 9 en P20 Pro die beide 4000 mAh laten noteren. De rest van de deelnemers zitten ruim onder 4000 mAh, met als uitschieters de iPhone Xs Max met 3174 mAh en LG G7 ThinQ en Samsung Galaxy S9 die beide ‘slechts’ 3000 mAh bevatten. Dat gezegd hebbende is de capaciteit van een accu niet de enige factor die bepaalt hoelang een telefoon met een enkele acculading voort kan. 

Toch zien we in dit geval bij de belangrijkste accutest die we doen – de PCMark Work 2.0 accutest – dat de Mate 20 Pro (589 minuten) en Note 9 (538 minuten) het testveld domineren. Niet ver daarachter weet de OnePlus 6T met 513 minuten eveneens te overtuigen. Waar aan de ander kant van het spectrum de Find X (411 minuten), G7 (408 minuten), XZ3 (399 minuten) en S9 (393 minuten) het toch zo’n 3 uur minder lang volhouden dan de Mate 20 Pro. De iPhone Xs Max kan deze test niet draaien en ontbreekt zodoende in de ranglijst. Bij de video afspeeltest zien we grotendeels dezelfde smartphones in topposities terug, waar in dit geval de Find X eveneens positief opvalt. Bij de browsetest is het juist de Asus Zenfone 5Z die opvallend hoog weet eindigen.

  • Accutest
  • Webbrowse test 4G & wifi
  • Laadtesten

Snelladen steeds belangrijker

Als we tenslotte kijken naar de laadtesten, zien we dat er één toestel duidelijk uitspringt: de Oppo Find X. Voorzien van een 50 W voeding, een dubbel uitgevoerde accu en zogeheten VOOC Flash Charge snellaadtechniek is dit toestel ongeëvenaard snel opgeladen. Na een half uur is de accu van 0% naar 92% volgetankt en helemaal vol kost slechts 40 minuten. Ter vergelijking: de 6T en S9 – die samen de nummer 2 positie delen – hebben 104 minuten nodig om hun accu geheel op te laden. Ook opvallend is de P20 Pro, die zijn forse accu in 136 minuten weet op te laden. Aan de andere kant van de medaille zien we dat met name de Xs Max (208 minuten), U12+ (191 minuten) en de XZ3 183 (minuten) relatief veel tijd nodig hebben om hun accu met de bijgeleverde lader volledig op te laden.  


Lees ook deze smartphone artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*