23 Intel Z390 moederborden review + VRM test: welk bord is écht 8-core waardig?

Door


Benchmarks: VRM test

Zoals uit onze Intel Core i9 9900K review bleek, verbruiken Intels nieuwe 8-core processors aanmerkelijk meer dan hun voorgangers, die op hun beurt alweer minder zuinig waren dan de quadcores van weleer. Zeker als je gaat overklokken - en waar koop je een i9 9900K en een overklokbaar Z390-bord anders voor - kan het stroomverbruik flink oplopen. Kwalitatief goede componenten voor de cpu-stroomvoorziening op het moederbord én effectieve koeling daarvan zijn dus cruciaal.

Om te onderzoeken welke Intel Z390-moederborden goed geschikt zijn om een overgeklokte Core i9 9900K onder alle omstandigheden stabiel te houden, hebben we op alle geteste modellen een VRM-test uitgevoerd. Hiervoor monteren we elk moederbord in een Be quiet! Silent Base 700 behuizing met exact dezelfde koeling (een als outtake gemonteerde NZXT M22-waterkoeler en een Be quiet!-casefan voorin, beide op vaste snelheden).

De geïnstalleerde Core i9 9900K-processor voorzagen we steeds van een overklok naar 5,0 GHz op alle cores. We kozen een relatief veilige spanning van 1,3 volt, zodat de overklok met zekerheid stabiel is. We voeren twee runs van 20 minuten uit in de Intel XTU-stresstest, en noteren steeds vlak voor het einde de maximale temperatuur aan zowel de voor- als achterzijde van de VRM-componenten, gemeten met een Flir-warmtecamera. Doorgaans is de tweede run het warmst, maar het verschil tussen beide tests was nooit meer dan 3 graden. In de grafieken vind je steeds de hoogst gemeten temperatuur.

Er zijn geen vaste richtlijnen die stellen hoe warm een cpu-stroomvoorziening mag worden, al geldt altijd dat een lagere temperatuur beter is voor de levensduur. Veel componenten hebben een rating tot 120 of 150 graden Celsius, maar dat betekent zeker niet dat dergelijke temperaturen geen invloed hebben op de duurzaamheid ervan. Over het algemeen kunnen we stellen dat temperaturen onder de 60 graden uitstekend zijn, terwijl tussen de 60 en 80 graden nog altijd prima is. Boven de 80 graden kan er nog mee door, maar temperaturen boven de 100 graden zouden we bij voorkeur vermijden.

Resultaten

De VRM-test blijkt enorme verschillen tussen de Z390-moederborden op te leveren. Laten we eerst even kijken naar de modellen die op dit punt het beste scoren. Dat zijn de Gigabyte Z390 Aorus Xtreme en Aorus Master - dat de fabrikant bij deze borden hard op de trom slaat over de kwalitatief uitstekende stroomvoorziening, blijkt zonder meer terecht. De topmodellen van Asus en MSI blijven eveneens onder de 60 graden, wat simpelweg uitmuntend is.

Vrijwel alle andere borden worden aan het einde van onze stresstest tussen de 60 en 80 graden, wat nog altijd meer dan voldoende is. Twee borden springen er negatief uit: de ASRock Z390 Pro4 en de Z390 Phantom Gaming SLI, die aan de achterzijde bijna 120 graden Celsius worden. Daarmee zijn het de enige modellen waarbij we je echt af zouden raden om ze te gebruiken in combinatie met een overgeklokte Intel Core i9 9900K, zeker als je in ogenschouw neemt dat er in ons testsysteem nog sprake was van de nodige airflow.

  • Temperatuur voorzijde
  • Temperatuur achterzijde


Dossier

Lees ook deze moederbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*