23 Intel Z390 moederborden review + VRM test: welk bord is écht 8-core waardig?

Door


Inleiding

Welk Intel Z390-moederbord is écht 8-core waardig? Die vraag gaan we beantwoorden in deze review van maar liefst 23 moederborden gebaseerd op Intels jongste chipset, die vrijwel tegelijkertijd met de nieuwe Core i9 9900K werd gelanceerd. Niet elk Z390-bord blijkt echter opgewassen tegen het hogere verbruik van Intels nieuwe veelkoppige processors...


Toen Intel vorig jaar in allerijl zijn eerste 6-cores voor socket 1151 uitbracht in reactie op AMD's Ryzen-cpu's, was de daarvoor bedoelde chipset nog in ontwikkeling. Z370 werd daardoor weinig meer dan een hergebruikte Z270-chipset, maar dan met ondersteuning voor de Coffee Lake-processors. De Z390-chipset is wel écht nieuw, met nuttige features als ingebouwde usb 3.1 en geïntegreerde wifi.

Bovendien hebben vrijwel alle moederbordfabrikanten de Z390-lancering aangegrepen om een uitgebreide nieuwe line-up uit te brengen, waarbij vooral opvalt dat de stroomvoorziening voor de processor vaak steviger is dan voorheen. Dat is wellicht geen overbodige luxe, aangezien het toevoegen van twee extra cores én het verhogen van de kloksnelheid duidelijk zijn weerslag heeft op het stroomverbruik van de Core i9 9900K, zoals we in onze review al zagen. Het 10nm-proces is immers nog altijd niet beschikbaar, dus de efficiëntie neemt al enkele jaren nauwelijks toe.

Intel Core i9 9900K Boxed
We hebben de VRM's van alle Intel Z390-moederborden getest met een Core i9 9900K.

Naast alle tests die je van ons gewend bent, hebben we om te achterhalen welke Intel Z390-moederborden écht 8-core ready zijn, alle borden ook getest met een overgeklokte Core i9 9900K. De resultaten van deze VRM test vind je verderop in deze review, maar we kunnen alvast verklappen dat we op dat vlak forse verschillen zien tussen de borden.

Uiteindelijk gingen we aan de slag met niet minder dan 23 Z390-moederborden van ASRock, Asus, Gigabyte, MSI en Supermicro. Aan het einde van deze round-up weet je dus precies welk bord voor jou de beste keuze is!


Dossier

Lees ook deze moederbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*