23 Intel Z390 moederborden review + VRM test: welk bord is écht 8-core waardig?

Door


BIOS-vergelijking

Aan de biossen van de moederborden hebben de fabrikanten niet of nauwelijks wat veranderd ten opzichte van de Z370-generatie, dus de vergelijking die we in ons artikel Wie heeft de beste moederbord BIOS? maakten, gaat grotendeels nog op. Om die even kort samen te vatten: de bios-indeling van Asus vinden we het overzichtelijkst, en bovendien biedt die fabrikant de meeste extra mogelijkheden. De lay-out van ASRock werkt gelijkaardig, maar mist enkele van die laatste features. MSI gebruikt een meer muisgeörienteerd ontwerp dat soms wat onhandig aandoet, maar wel erg compleet is. De bios van Gigabyte is het minst gestructureerd en veel handige extra's, zoals een zoekfunctie, een changelog of de mogelijkheid om een ssd te secure-erasen, komen we niet tegen.

ASRock Z390 Taichi Ultimate Asus RoG Maximus XI Formula

Gigabyte Z390 Aorus Master MSI MPG Z390 Gaming Pro Carbon
De biossen van ASRock, Asus, Gigabyte en MSI.

In deze round-up hebben we echter ook twee moederborden van Supermicro's gamingmerk Supero meegenomen, dat we in dat artikel niet bespraken. Juist deze fabrikant heeft zijn bios-interface volledig opnieuw ontworpen sinds we deze zomer een X299-moederbord van Supero testten. Qua indeling lijkt de nieuwe interface veel meer op de biossen van Asus en ASRock, maar dat is wat ons betreft zeker geen minpunt.

De interface werkt handiger, de categorisatie is logischer en bovendien zijn de settings vaker dan voorheen voorzien van een beknopte uitleg. Soms is die echter wel érg beknopt en in andere gevallen ontbreekt de toelichting ook nog altijd. Supermicro heeft vanuit zijn serverachtergrond bovendien de neiging om héél veel opties te bieden, waarvan vaak onduidelijk is waar ze voor dienen. Een ingebouwde zoekfunctie, net zoals Asus dat biedt, zou een handige toevoeging zijn om in ieder geval snel bij de voor jou relevante settings te kunnen komen.

SuperMicro Supero C9Z390-PGW SuperMicro Supero C9Z390-PGW


Dossier

Lees ook deze moederbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*