EVGA GeForce RTX 2080 Ti FTW3 Ultra Gaming review

Door


EVGA GeForce RTX 2080 Ti FTW3 Ultra Gaming

Het gevoel dat je wat bijzonders hebt gekocht, begint al bij de verpakking van EVGA's meest luxe RTX 2080 Ti. De verpakking is verticaal vormgegeven en om hem te openen, schuif je de twee delen waaruit hij bestaat uit elkaar. Wat tevoorschijn komt, is met afstand de grootste videokaart die we tot nu toe van EVGA hebben gezien. Voorheen neigde deze fabrikant naar meer bescheiden designs, maar de RTX 2080 Ti FTW3 is maar liefst 30 centimeter lang, 14 centimeter breed (zo'n 3 centimeter breder dan een standaard uitbreidingsslot) en niet te vergeten drie sloten dik.

De koeler zelf is eveneens zonder meer fors te noemen. Zes heatpipes voeren de warmte door een volumineus koelblok dat vrijwel de gehele lengte van de kaart bedekt. Drie 90mm-ventilators met een hydrodynamisch lager blazen daar frisse lucht doorheen. Opvallend is dat de fabrikant beweert dat de kleine E'tjes van het EVGA-logo op de fanbladen voor een 4% lagere geluidsproductie zorgen. Tussen het koelblok en het custom pcb zit verder een baseplate, die als heatsink dient voor de 16-fasen stroomvoorziening. Uiteraard heeft EVGA ook voorzien in een zwarte backplate achterop de videokaart.

EVGA GeForce RTX 2080 Ti FTW3 Ultra Gaming 11GB

EVGA heeft bij zijn herontwerp van de printplaat niet alleen de vrm's uitgebreid van 13 naar 16 fasen, maar ook een aantal extra's toegevoegd. Zo heeft de kaart een dual-bios switch. Ondanks dat je de kaart zo in de OC-modus kunt zetten, worden er dan geen hogere kloksnelheden toegepast; die modus zorgt alleen voor een alternatief fanprofiel, en kan natuurlijk handig zijn mocht een bios-flash fout gaan. Aan het uiteinde van het pcb zitten een 4-pins fanheader en een reguliere rgb-header met evenzoveel pinnen. Daarmee kun je respectievelijk een casefan en een ledstrip laten aansturen door je videokaart - de ventilator wordt uiteraard aangestuurd op basis van de gpu-temperatuur, de verlichting imiteert simpelweg wat de lampjes van de videokaart zelf doen.

De rgb-verlichting is wat tam: het logo op de bovenzijde (die doorgaans richting het side-window van je kast is georiënteerd) is verlicht, en diezelfde leds stralen wat af door het bovenste deel van de koeler, maar daar blijft het bij. Lampjes zijn echter niet de enige manier waarop je de EVGA FTW3 naar je eigen smaak kunt aanpassen. Zo is er een metalen 'shield' verkrijgbaar dat je over de shroud heen kunt plaatsen. Verder kun je de standaard zwarte 'trims', twee stroken die boven- en onderaan in de shroud verstopt zitten, vervangen door rode en witte versies. Die krijg je er niet standaard bij, maar zolang de voorraad strekt kun je gratis een trim-kit aanvragen op vertoon van je aankoopbewijs.

EVGA GeForce RTX 2080 Ti FTW3 Ultra Gaming 11GB EVGA GeForce RTX 2080 Ti FTW3 Ultra Gaming 11GB

Ten slotte is het nog vermeldenswaardig dat de EVGA GeForce RTX 2080 Ti FTW3 Ultra Gaming is uitgerust met diverse 'iCX-features', waaronder een ingebouwde verbruiksmeter die zowel het vermogen meet dat door de PCIe-bus gaat als het deel dat via de PEG-connectors wordt aangeleverd. Ook zitten er verspreid over de printplaat in totaal tien temperatuursensoren, zodat je de temperaturen van de geheugenchips en de vrm's in de gaten kunt houden. Goedkopere versies van deze kaart hebben in plaats van 'iCX2 Technology' alleen 'iCX2 Cooling', wat betekent dat de extra sensors bij die modellen ontbreken.

EVGA GeForce RTX 2080 Ti FTW3 Ultra Gaming 11GB


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

EVGA GeForce RTX 2080 Ti FTW3 Ultra Gaming 11GB

Nvidia GeForce RTX 2080 Ti, 1350 MHz, 11264 MB

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

1.514,51 €

gem. 1.622,00 €
4 shops, 4x voorraad

Dossier

Lees ook deze videokaart artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*