Iiyama ProLite XUB2792UHSU review: indruk maken met meer dan een late binnenkomst

Door


Alternatieven

Het is inmiddels vol op de markt voor ultra hd-monitoren rond de 27 inch, dus laten we even tussentijds de balans opmaken - wie zijn de voornaamste concurrenten van de modellen die we getest hebben? Daarbij laten we nadrukkelijk 28-inch ultra hd-schermen op tn-basis buiten beschouwing: die zijn weliswaar doorgaans goedkoop, maar hebben wezenlijk andere karakteristieken. Prima eerste keuzes als gamen een belangrijk gebruiksdoel voor je is, maar anders kan je toch beter naar ips kijken. 

Wanneer we alle geteste 27-inch modellen op ips-basis naast elkaar zetten en op prijs sorteren, komen we op deze vergelijkingstabel uit. Daarvan zijn de LG 27UD68P en 27UD69P, oude favorieten die ook qua specificaties vergelijkbaar zijn, feitelijk end-of-life en opgevolgd door de LG 27UK650. Ook de LG 27UD58 is hooguit ergens incidenteel nog te vinden, die is opgevolgd door de 27UD59. Daarmee komen we op dit lijstje uit.

Model Beschrijving

Philips 276E8VJSB

Philips 276E8VJSB

Een extreem scherp geprijsde optie, die we binnenkort nog afzonderlijk zullen bespreken. Als zodanig wel 'kaal', dus geen in hoogte verstelbare voet en geen usb hub zoals de Iiyama XUB2792UHSU. Het is nog iets zuiniger in het gebruik, heeft van alle modellen op deze pagina de hoogste maximale helderheid, de beste kijkhoeken en kalibratie. Bovendien beschikt het over een srgb-modus. Als je dus ergonomie en extra connectiviteit niet belangrijk vindt, is dit een alternatief om in het achterhoofd te houden.

LG 27UD59-B

LG 27UD59-B

De opvolger van dé 4K ips budget-keuze 27UD58; dit Freesync-scherm van LG biedt nog altijd een zeer sterke prijs-prestatieverhouding. Qua kleurafstelling scoort het ook in deze vergelijking goed en het heeft de beste zwartuniformiteit, maar helderheid, contrast, kijkhoeken en responstijden blijven wat achter op de meeste concurrenten hier. Ook qua uitrusting kan het geen gelijke tred houden met de (duurdere) Iiyama.

AOC U2777PQU

AOC U2777PQU

De budgetknaller van AOC biedt meer features dan de goedkopere concurrenten, met een in hoogte verstelbare voet, usb 3.0 hub, heel veel aansluitmogelijkheden en duidelijk betere responstijden dan de Iiyama XUB2792UHSU. Ook het contrast is (nog) beter, maar uniformiteit en kijkhoeken blijven (net) iets achter, terwijl Iiyama de kleurkalibratie duidelijk veel beter op orde heeft in de standaardmodus - de AOC is wel sterker in de srgb-modus, maar daarbij staat de helderheid vast op een oogverblindende waarde.

BenQ BL2711U

BenQ BL2711U

Het scherm van BenQ heeft een wat ouderwetser ontwerp, met randen rondom. Qua aansluitingen biedt het een hdmi-ingang meer, verder houdt het qua features gelijke tred. Dat is echter niet zo bij de testresultaten, waar het weliswaar betere responstijden laat zien, maar een (veel) hoger verbruik, minder goed contrast bij vergelijkbare helderheid, beduidend mindere kijkhoeken en een achterblijvende kleurkalibratie. Dan heeft de Iiyama ProLite XUB2792UHSU de voorkeur.

LG 27UK650-W

LG 27UK650-W

De concurrent van LG is een paar tientjes duurder, maar wel voorzien van een Freesync-scaler en er is zelfs rudimentaire hdr-ondersteuning: het signaal wordt goed weergegeven, al zijn het vereiste contrast en kleurdiepte afwezig. Qua inputs moet de LG het scherm van Iiyama laten voorgaan, de responstijden zijn wel beter. Dat geldt ook voor de maximale helderheid, maar de uniformiteit blijft achter, evenals de kijkhoeken en de kleurafwijking, waarbij met name de grijsafwijking en kleurtemperatuur beter zijn bij Iiyama.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Iiyama ProLite XUB2792UHSU-B1

27 inch, 3840x2160, 163 ppi, IPS / PLS / AHVA, 60 Hz, HDMI, DisplayPort, 4 ms, 300 cd/m², 1000 : 1

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

379,00 €

gem. 398,09 €
6 shops, 5x voorraad

Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*