Iiyama ProLite XUB2792UHSU review: indruk maken met meer dan een late binnenkomst

Door


Conclusie

Iiyama levert met de ProLite XUB2792UHSU een late,maar welkome toevoeging af aan het 27-inch ultra hd-segment. Het doet dat op de wijze die we van het merk gewend zijn: zonder veel poeha, toeters en bellen, maar met de juiste voorzieningen om het scherm in vrijwel elke omgeving nuttig te gebruiken, met een scherpe prijs en - het belangrijkste - goede prestaties op alle aspecten die echt van belang zijn.

Laten we even met de kanttekeningen beginnen: de maximale helderheid is naar moderne maatstaven bescheiden, maar (net geen) 250 cd/m² is nog altijd voor vrijwel alle omgevingen toereikend. Alleen bij direct invallend zonlicht loop je tegen deze beperking aan. Verder missen we Freesync (voor zover dat een gemis is in een gamingmarkt die vooralsnog voornamelijk incompatibele Nvidia videokaarten koopt) en houden de responstijden niet over. Wel zijn die voldoende snel om de native verversingsfrequentie veegloos weer te geven, maar een racepaard is het niet. 

De pluspunten wegen naar onze mening zwaarder: het scherm is goed en volledig uitgerust, netjes verstelbaar en zet erg goede prestaties neer op de aspecten waar je ongeacht het gebruiksdoel profijt van hebt: kleurechtheid en kijkhoeken, terwijl de uniformiteit ook alleszins behoorlijk is, evenals het contrast en het verbruik. Daarmee is het scherm een no-brainer voor ict-inkopers die de afdeling willen voorzien van extra pixels, al lijkt dat vooralsnog een zeldzame soort te zijn. Zzp'ers en andere houders van een thuiskantoor op zoek naar een ultra hd-monitor moeten de XUB2792UHSU beslist op de shortlist plaatsen, en ook gewone thuisgebruikers die een degelijk, weinig flashy scherm zoeken met een scherpe prijs. Wil je minder uitgeven, dan kom je ofwel uit op een uitgekleed ultra hd-scherm, of op een goed qhd-exemplaar, zoals Iiyama's eigen XUB2792QSU.

In de diverse grafieken is goed te zien dat het scherm van Iiyama moeiteloos gelijke tred kan houden met duurdere concurrenten - de tijd dat een basaal 27-inch ips-monitor 600 of 700 euro kon opbrengen, is voorbij. In dat segment verwachten we nu minimaal hdr en dci-p3 wide gamut kleurweergave.


Iiyama ProLite XUB2792UHSU


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Iiyama ProLite XUB2792UHSU-B1

27 inch, 3840x2160, 163 ppi, IPS / PLS / AHVA, 60 Hz, DVI ingang, HDMI ingang, DisplayPort ingang, 4 ms, 300 cd/m², 1000 : 1

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

379,00 €

gem. 394,90 €
3 shops, 3x voorraad

Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*