Samsung 860 QVO SSD review: einde van de harddisk?

Door


Conclusie

De eerste qlc-ssd's van concurrent Intel zijn al enige maanden verkrijgbaar, maar met de 860 QVO acht ook marktleider Samsung de technologie rijp voor de consument. Het recept dat Samsung daarvoor heeft gevolgd, is vrij simpel: pak een populaire mid-range sata-ssd (de 860 Evo), vervang het tlc-geheugen door qlc, en... klaar! Nu is dat wat simpel gezegd, want er is ook wat aan de firmware gesleuteld, maar met het als basis nemen van een succesvol bestaand product is natuurlijk weinig mis.

Nu heeft qlc-geheugen twee inherente nadelen ten opzichte van het tlc waar we aan gewend zijn: een lagere snelheid en een kortere levensduur. Firmwaretrucs zoals de dynamische slc-cache zorgen ervoor dat je er als modale eindgebruiker doorgaans weinig van merkt dat het qlc-geheugen intrinsiek langzamer is, maar in sommige trace-benchmarks en zeker in de zware consistency-test wordt toch wel duidelijk dat de 860 QVO minder power heeft dan zijn grote broer.

Het andere minpunt van qlc, de in theorie mindere levensduur, zien we terug in de vorm van lagere gegarandeerde schrijfhoeveelheden en een kortere garantieperiode (drie in plaats van vijf jaar). Nu hoeft het merendeel van de gebruikers zich daar geen zorgen over te maken - Samsung haalt eigen onderzoek aan waarin zelfs 99% van de gebruikers minder per jaar schrijft dan de TBW-waarde van deze ssd's - maar we vermoeden dat die 1% die dat wél doet nogal oververtegenwoordigd is onder onze lezersschare. De 860 QVO is niet erg geschikt als OS-drive of om intensief te gebruiken (rarren en parren, dat soort werk), maar zal zich meer thuisvoelen als gamedisk of dataschijf annex harddiskvervanger.

Samsung 860 QVO 4TB

Daar staat tegenover dat qlc-geheugen het significant goedkoper zou moeten maken om een ssd met een hoge capaciteit te fabriceren. Die vallen vooralsnog een beetje tegen. De adviesprijs van de 1TB-versie bedraagt 160 euro en dat is weliswaar betaalbaar, maar voor vrijwel hetzelfde geld heb je ook een snellere én duurzamere tlc-ssd van dezelfde capaciteit. Bovendien was het juist de 1TB-versie die soms achterblijft bij de andere 860 QVO's, doordat hij naar minder chips parallel kan schrijven dan de grotere uitvoeringen.

De grotere capaciteiten zijn wat sneller en bovendien moeten de 860 QVO's juist in deze formaten flink goedkoper worden dan bestaande tlc-ssd's. Stond je op het punt om alle traditionele harde schijven in je systeem in te ruilen voor snelle, stille en zuinige ssd's, dan kan dat met de 860 QVO potentieel veel goedkoper dan voorheen. Deze varianten komen echter pas in februari op de markt en of ze tegen die tijd een goede keuze zullen zijn, kunnen we nu lastig bepalen.


Vergelijken

In deze review besproken drie producten

  Product Laagste prijs

Samsung 860 QVO 1TB

SSD, 1000 GB, Serial ATA 600, Samsung S4LR030, 550 MB/s, 520 MB/s, 2.5 inch

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

118,80 €

gem. 128,99 €
16 shops, 12x voorraad

Samsung 860 QVO 2TB

SSD, 2000 GB, Serial ATA 600, Samsung S4LR030, 550 MB/s, 520 MB/s, 2.5 inch

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

237,99 €

gem. 253,19 €
13 shops, 10x voorraad

Samsung 860 QVO 4TB

SSD, 4000 GB, Serial ATA 600, Samsung S4LR030, 550 MB/s, 520 MB/s, 2.5 inch

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

499,00 €

gem. 545,95 €
12 shops, 7x voorraad

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*