AMD Radeon RX 590 videokaarten review: wie heeft Polaris het beste afgesteld?

Door


Sapphire Radeon RX 590 Nitro+ Special Edition

Zo rood als de Red Devil op de vorige pagina was, zo blauw is de RX 590 Nitro+ Special Edition van Sapphire. Alsof deze tint blauw van de shroud  en de backplate nog niet fel genoeg is, heeft Sapphire ook de twee 95mm-ventilators transparant gemaakt en van blauwe verlichting voorzien. Daarbij is de kleur niet aan te passen, wel is de verlichting uit te schakelen. Bij het Sapphire-logo op de zijkant kan er wel meer met de kleur gedaan worden, zoals deze koppelen aan de temperatuur of fan-snelheid.

Afgezien van de uiterlijke wijzigingen en de verbeterde gpu is de RX 590 Nitro+ Special Edition identiek aan de RX 580 Nitro+. Hetzelfde pcb is gebruikt met dezelfde stroomvoorziening en hetzelfde koelblok. We zien dan ook Sapphire's Quick Connect-systeem terugkeren op de RX 590. Hiermee kan een ventilator makkelijker losgehaald worden van de videokaart, om deze te kunnen schoonmaken of te kunnen verwisselen.

Sapphire Radeon RX 590 Nitro+ Special Edition 8GB

De Sapphire RX 590 Nitro+ heeft een kloksnelheid van 1560 MHz gekregen, en is de enige RX 590 in deze vergelijking met een verhoogde geheugensnelheid. Er is gekozen voor gddr5 op 2100 MHz, de andere RX 590's en de meeste RX 580's draaien hun geheugen standaard op 2000 MHz. De Nitro+ heeft eveneens een 6+8-pins connector gekregen voor de stroom, waarbij Sapphire opvallend genoeg spreekt over een tdp van 175W tegenover 225W voor het referentiemodel. De videokaart zelf is 26 centimeter lang en neemt precies twee slots in beslag. De breedte van 14 centimeter maakt hem in die dimensie wel de grootste RX 590.

Sapphire Radeon RX 590 Nitro+ Special Edition 8GB

Qua i/o kijken we bij de RX 590 Nitro+ Special Edition naar een licht afwijkende indeling. Er is een displayport-aansluiting weggehaald, waardoor het totaal op twee stuks uitkomt. Bij hdmi is er juist een tweede 2.0-aansluiting te vinden. De dvi-connector komen we net als op de andere kaarten ook hier tegen. Sapphire adviseert de RX 590 Nitro+ Special Edition met minimaal een 500 watt-voeding te gebruiken.


Lees ook deze videokaart artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*