AMD Radeon RX 590 videokaarten review: wie heeft Polaris het beste afgesteld?

Door


XFX Radeon RX 590 Fatboy

Opvallend alleen al door zijn naam is de RX 590 Fatboy van XFX. Het gaat dan om de kaart zelf, want de fabrikant stelt dat de Fatboy voor elke gamer geschikt is, van casual tot enthousiaste gamer. De videokaart is met iets meer dan 2 slots dikte inderdaad ietwat stevig voor een RX 590, en qua lengte komt hij ook net iets boven de concurrentie uit. Ook XFX kiest er voor om een backplate toe te voegen, waarvan een groot deel geperforeerd is. Alleen het einde intact is gebleven, en de kaart valt op door zijn hoekig verloop aan deze kant. De videokaart heeft geen enkele vorm van verlichting gekregen en de 100mm-ventilators zijn qua ontwerp ook vrij standaard.

XFX Radeon RX 590 Fatboy 8GB

Qua specificaties kijken we bij deze XFX naar een kloksnelheid van 1580 MHz voor de gpu, dat met een oc-modus is te verhogen naar 1600 MHz. De geheugensnelheid komt in beide gevallen uit op 2000 MHz, maar handmatig is uiteraard ook het werkgeheugen te overklokken. De koeler van de RX 590 Fatboy is een unibody ontwerp, wat betekent dat het gehele koelblok zowel contact maakt met de gpu als de stroomvoorziening.

De Fatboy heeft een 8 en 6-pins gekregen om de kaart van prik te voorzien. Het dikkertje heeft verder nog een bios-switch, waarmee ook te kiezen valt voor de zogenaamde stealth mode waarmee de videokaart de fans wat minder hard laat draaien om zo de geluidsproductie te beperken. Ook heeft de kaart ventilators met een semi-passieve werking gekregen, zodat de fans stilstaan als de kaart niet zwaar belast wordt of als de temperatuur van de gpu laag is.

XFX Radeon RX 590 Fatboy 8GB

Op de i/o-kant heeft XFX de Fatboy drie displayport 1.4-aansluitingen meegegeven, met daarbij ook een hdmi 2.0b-connector en een dvi-d aansluiting. De rest van de i/o-plate is gebruikt om verdere ventilatie te verbeteren. XFX adviseert ten slotte om de Fatboy te combineren met minimaal een 500 watt-voeding.


Lees ook deze videokaart artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*