Crucial BX500 & P1 review: strijd om de allergoedkoopste SSD

Door


Conclusie

Ssd's worden in rap tempo goedkoper en Crucial draagt daar zijn steentje aan bij met deze twee nieuwe budget-ssd's, de sata-gebaseerde BX500 en de P1 met nvme. Het is voor het eerst dat Crucial, dat tot nu toe vooral hoge ogen gooide in het mid-range segment, zich waagt aan een pcie-ssd.

De Crucial BX500 is spotgoedkoop, maar biedt dan ook fors minder goede prestaties dan de populaire MX500. Het is daarmee een ideale ssd voor in de pc van je (schoon)ouders, opa of oma, maar de meer veeleisende gebruiker zal er niet genoeg aan hebben. Zolang het prijsverschil zelfs in de hoogste capaciteit minder dan een tientje is, zouden wij al snel die paar euro meer uitgeven voor de MX500. Naar verluidt zijn verdere prijsverlagingen op komst en dan is de BX500 een goedkoop alternatief - en in ieder geval nog altijd veel vlotter dan een ouderwetse harde schijf.

Ook de Crucial P1 moet het voornamelijk hebben van zijn prijs, want het gebruikte qlc-geheugen zorgt niet voor de hoogste snelheden of (theoretische) levensduur. Vooral de resultaten in de zware consistencytest maken duidelijk dat de P1 niet geschikt is om continu zwaar te belasten. Dat is enigszins lastig te combineren met het feit dat je doorgaans geen nvme-ssd koopt als je geen intensieve gebruiker bent, maar we zien hem nog wel voor ons als secundaire ssd naast een luxere nvme-drive - een soort sneller alternatief voor de Samsung 860 QVO, zeg maar. Op het moment van schrijven is hij in de aanbieding voor 194 euro bij één winkel, voor een dergelijke prijs valt hij best te overwegen. Nu de P1 gemiddeld echter net zoveel kost als vergelijkbare ssd's met tlc, zoals de Kingston A1000, blijft het een wat lastiger verhaal.


Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*