Philips 276E8VJSB review: zo goed kan een instap 4K-monitor zijn

Door


Helderheid en contrast

De maximale helderheid van wit van de Philips 276E8VJSB is in elk geval indrukwekkend - Philips rust het scherm uit met een 400 cd/m² backlight en die helderheid wordt ook ruimschoots behaald. Dat is opmerkelijk, want het is een eenvoudige manier om een monitor toch wat goedkoper te maken - zoals te zien aan de resultaten van alle andere modellen in de grafiek. De 27UD59 van LG haalt de 250 cd/m² nog niet. Op zich geen ramp, want voor de meeste omgevingen is 150 cd/m² afdoende en het moet wel een heel fel verlichte plek zijn wil 235 cd/m² niet volstaan, maar de Philips biedt ook nog voldoende helderheid als je hem met invallend zonlicht zou willen gebruiken.

Bij de minimale helderheid zien we dan weer wel dat iets waarop bespaard is: de helderheidsregeling is eenvoudig, waardoor de laagste helderheid nog altijd ruim 90 nits is. Dat betekent dat het scherm in het absolute duister verblindend fel zou zijn. De modellen van LG doen het hier juist weer wat beter, al is de circa 60 nits die deze produceren nog altijd behoorlijk helder in het pikkedonker.

  • Max. helderheid wit
  • Min. helderheid wit

De zwartwaarde van de Philips is met 0,16 cd/m² lang niet slecht - de LG 27UD58 deed het nog wat beter (en had dan ook het minst heldere backlight van de drie ips-modellen), verder staat de 276E8 op een gedeelde tweede plaats met nog drie andere schermen. Bij maximale helderheid van wit houdt de zwartwaarde overigens echt niet over, wat ook niet heel verrassend is gezien de gebruikte ips-techniek.

  • Helderheid zwart 150 cd/
  • Helderheid zwart maximaal

Bij het contrast zien we de Philips relatief hoog in de grafiek terug, en in de checkerboard-meting zelfs nipt bovenaan. Je moet niet de hoogste contrastwaardes verwachten in deze prijsklasse, zeker niet van ips-techniek, en de gemeten waarde is gezien het prijspunt heel netjes.

  • Contrast 150 cd/m²
  • Checkerboard contrast
  • Contrast max. helderheid

 


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Philips 276E8VJSB

27 inch, 3840x2160, 163 ppi, IPS / PLS / AHVA, 60 Hz, HDMI ingang, DisplayPort ingang, 5 ms, 350 cd/m², 1000 : 1

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

249,00 €

gem. 256,36 €
6 shops, 6x voorraad

Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*