Budget monitor update: wat is het verschil tussen de LG 24MK400, 24MK430 en 24MK600?

Door


Conclusie

Hoewel monitoren van 100 euro niet uitzonderlijk meer zijn, is dit prijspunt ook niet heel gebruikelijk - veel grondstoffen en onderdelen zijn relatief duurder geworden, en de marges op monitoren zijn altijd al flinterdun. Veel te schaven valt er dus niet, en als je in dit segment gaat zoeken, moet je rekening houden met compromissen.

Zo ook bij de drie schermen die we van LG hebben getest. De 24MK400H, 24MK430H en de 24MK600 onderscheiden zich in elk geval met hun Freesync-ondersteuning, toch een aardige extra die in deze prijsklasse vaker niet dan wel voorkomt. Zeker als Intel echt eens werk gaat maken van adaptive sync in hun komende chipsets, zijn deze schermen potentieel interessant als optie voor wie wat wil gamen met een notebook zonder extra videokaart, bijvoorbeeld.

Verder heeft elk model sterkere en zwakkere punten, die vind je ook terug in de overzichtjes aan het begin van dit artikel. Kort gezegd onderscheidt de 24MK400H zich met zijn uniformiteit, de 24MK430H met zijn hoge maximale helderheid en de 24MK600 met zijn contrast en responstijden. Qua zwakke punten is bij de eerste twee de kleurafstelling en dan met name die van de grijswaarden ondermaats, bij het luxere model zijn de kijkhoeken erg matig. Bij alle drie zouden we graag een betere kalibratie zien - hoewel dit instapmodellen zijn, laat de rest van het vergelijkingsmateriaal zien dat de trend ook in dit segment naar boven is, en LG blijft een beetje achter op dit vlak. 

Nu zijn de besproken modellen weliswaar goedkoper dan de meeste in het testveld, als we de 12 goedkoopste pakken, waarbij de 24MK600 toch de duurste is, zien we verscheidene modellen die het toch beter doen dan deze drie. Zo is de Acer K242HQLCbid een effectieve concurrent voor de 24MK400H, presteert LG's eigen 24MP48HQ overwegend beter dan de 24MK430H en is ook de BenQ GW2470H een sterke tegenstander. De 24MK600 heeft het zwaar in de vergelijking met de Philips 246E7QDSW en de Samsung C24F390FHU

Geen van die modellen heeft echter zo'n groot Freesync-bereik als het trio van LG, dus als gaming je eerste prioriteit is en je wilt per se toch 25% meer beelden per seconde kunnen weergeven, dan kunnen we ons voorstellen dat je de andere testresultaten voor lief neemt. In dat geval zouden we wel de 24MK600 adviseren, die weliswaar wat duurder is, maar door de bank genomen ook het beste scherm van de drie.


Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*