Aaneengesloten geluid: acht draadloze in-ears getest

Door


Aftershokz Trekz Air

We bespreken de sets alfabetisch en beginnen hierdoor gelijk met een set die zich duidelijk onderscheidt van de rest van het deelnemersveld. Bij de Trekz Air van Aftershokz stop je in tegenstelling tot bij alle andere kandidaten geen drivers in je oren; deze zogenaamde bone conducting headphones brengen het geluid via je jukbeenderen ten gehore.

Aftershokz Trekz Air Grey

De Trekz Air – en diverse andere bone conducting modellen van Aftershokz – laten je je muziek of telefoongesprek horen door via direct contact tussen de driver en de zijkant van je jukbeenderen minutieuze trillingen te sturen, die via je botstructuur je trommelvliezen bereiken. Het verschil met gewone in-ears is in die zin ook niet vreselijk groot: de vibraties komen enkel via een andere route aan op de plek waar ze door ons brein in geluid worden omgezet. 

Het grote voordeel aan deze techniek is dat je als drager geen enkel probleem hebt om omgevingsgeluid te horen, omdat dit geluid gewoonweg via de open gehoorweg naar binnen kan. Je hoeft zodoende je headset niet af te zetten wanneer er bijvoorbeeld iets aan je gevraagd wordt en voor wie graag tijdens verkeersdeelname naar muziek luistert is dit waarschijnlijk de minst onveilige optie.

De Trekz Air bestaan uit een stel bulky drivers, die verbonden zijn door een dunne band die behoorlijk flexibel is maar wel erg degelijk aanvoelt. Het lijkt erop alsof deze bestaat uit een metalen staaf in een kunststof jasje. Waar de band je oor nadert zit aan beide kanten een uitsparing, waarin aan de linkerzijde twee aparte knoppen voor de volumeregeling zijn ondergebracht. Tevens is hier plek voor de micro-usb aansluiting waarmee je de accu kunt opladen. Deze is keurig achter een klepje weggewerkt dat je met je nagel omhoog kan wippen en wordt geflankeerd door een gekleurd indicatie-ledje. Ten slotte vinden we op de linker driver ook nog een druktoets waarmee je de standaard speel/pauze, vorige/volgende en neem op/sluit af functies mee kan selecteren.

De Trekz Air zijn volgens de fabrikant bestand tegen weersomstandigheden en zweet volgens de IP55 rating. De accu gaat volgens opgave van de fabrikant zo’n 6 uur mee, wij konden dit door de afwijkende geluidstechniek echter niet in de praktijk testen.

De Trekz Air zijn lichter van gewicht dan je gezien hun aanzicht zou verwachten, al zijn ze wel de zwaarste uit de test. Toch zitten ze evengoed zeer comfortabel op je hoofd. De drivers maken contact met je huid door een lichte uitsparing die geheel bekleed is met een zacht kunststof laagje, waardoor de gewaarwording van contact minimaal is. Wanneer je muziek luistert op een wat hoger volume, voel je steeds sterker de trillingen die de driver overbrengt op je huid. Storend is het overigens niet.

De geluidskwaliteit is niet zo indrukwekkend als die van goede in-ears. Die zijn nu eenmaal technisch beter in staat zijn om een kwalitatieve geluidservaring te bieden, met een gesloten klankkast als belangrijkste voordeel. Vooral in het laag mist er een zeker detail-niveau. Met de technische beperkingen in het achterhoofd is de algehele audio-ervaring bij zowel spraak als muziek heel aardig. Wel is het zeer belangrijk om de headset goed te positioneren, waarbij een kleine verschuiving een wereld van verschil kan betekenen.

Een eigen app heeft deze headset niet. De Trekz Air zijn in Nederland in de kleuren grijs, groen, blauw en rood bij diverse shops te koop voor een gemiddelde prijs van 169 euro. Ze zijn daarmee niet enkel de odd duck in deze vergelijking, maar ook de meest prijzige set die we bespreken. Gezien de meerwaarde die de techniek met zich meebrengt, kunnen we ons voorstellen dat deze meerprijs voor sommige gebruikers gerechtvaardigd zal zijn.

  • Aftershokz Trekz Air Grey
  • Aftershokz Trekz Air Grey
  • Aftershokz Trekz Air Grey
  • Aftershokz Trekz Air Grey


Lees ook deze headset artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*