Aaneengesloten geluid: acht draadloze in-ears getest

Door


Jaybird X4

Eind augustus van dit jaar was er traditie getrouw weer de Internationale Funkausstellung – beter bekend als IFA – beurs in Berlijn. Aldaar gingen we op bezoek bij Jaybird, de Amerikaanse fabrikant van headphones die eigendom van Logitech is en liet ons kennis maken met de nieuwste toevoeging aan zijn assortiment: de Jaybird X4 wireless sport headphones. Op het moment van schrijven wordt de X4 nog niet verkocht in Nederland, maar tegen de tijd dat je dit magazine in handen krijgt zal dat anders zijn. De in-ears krijgen een adviesprijs van 129 euro mee.

Jaybird X4 Bluetooth

De X4 die wij meekregen is zilvergrijs van kleur iets dat Jaybird Storm Metallic/Glazier noemt, de andere opties zijn zwart (Black Metallic/Flash) en groen (Alpha Metallic/Jade). Ondanks de metallic aanduiding is deze headset geheel van kunststof waardoor hij prettig licht is. De verbindende draad tussen de drivers is van het platgeslagen type en heeft in het midden een begrenzer waarmee je de lengte van de draad precies naar de omvang van je nek kan aanpassen tot de ideale pasvorm. Ook aan het oorcomfort is gedacht met de nodige losse doppen en oorvinnen die worden meegeleverd.

De drivers van de X4 zijn relatief compact en voorzien van oordopjes met de kenmerkende vinnen die voor extra stevigheid moeten zorgen. Aan de rechterkant van de driver zit de bediening, waarop we de gebruikelijke microfoon, volumeregelingsknoppen en actietoets aantreffen alsmede de goudgekleurde aansluitingspunten voor een fabrikantspecifieke oplader. Dit laatste is iets waar we aanzienlijk minder enthousiast over zijn: bij verlies of defect is dit lastig te vervangen, en zal als het al mogelijk is ongetwijfeld de nodige euro’s kosten.

Wel kosteloos is Jaybirds MySound app (iOS & Android) die primair gericht is op je muziekervaring met een uitgebreide equalizer en mogelijkheden om playlists van jezelf en anderen te beluisteren – als is daar wel registratie voor vereist. Ten slotte kan je met de app ook nog de laatst geregistreerde locatie van je in-ears bekijken. Wat opmerkelijk genoeg niet kan is de firmware updaten via de app, daarvoor zal je je toevlucht tot een pc of Mac moeten zoeken.

Dankzij de uitgebreide equalizer kan je het geluid van de X4 uiteraard geheel naar eigen wens aanpassen, maar standaard staat het ook al heel behoorlijk afgesteld. Niet alleen de verdeling tussen hoog, midden en laag is heel behoorlijk, ook het volume kan je heel behoorlijk opkrikken zonder noemenswaardige vervorming.

Ten slotte dan nog even over de accu. Volgens Jaybird is deze in 2 uur volledig opgeladen en kan dan vervolgens maar liefst 8 uur aan geluid voortbrengen alvorens opnieuw opgeladen te moeten worden. In onze test hield de Jaybird het bijna zo lang vol: de teller stopte op 7 uur en 50 minuten precies. Overigens heeft deze set daarmee desalniettemin de langst gemeten accuduur van het deelnemersveld.

 • Jaybird X4 Bluetooth
 • Jaybird X4 Bluetooth
 • Jaybird X4 Bluetooth
 • Jaybird X4 Bluetooth
 • Jaybird X4 Bluetooth
 • Jaybird X4 Bluetooth
 • Jaybird X4 Bluetooth
 • Jaybird X4 Bluetooth
 • Jaybird X4 Bluetooth
 • Jaybird X4 Bluetooth
 • Jaybird X4 Bluetooth


Lees ook deze headset artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*