Vierkant beter: Veertien 16:10-monitoren review

Door


Conclusie

Als er een conclusie te trekken is na het testen van 14 full hd 24-inch monitoren, dan is het wel dat consumenten beeldschermen heel veel beter kunnen: kijk maar naar de deelnemers aan deze test, bestemd voor de zakelijke markt. Ze kosten wat meer, maar de kwaliteit is dan ook erg goed. Het maakt het lastig om een winnaar aan te wijzen, want meerdere modellen onderscheiden zich op meerdere vlakken.

Toch is het wel degelijk mogelijk. Zo kunnen we constateren dat modellen rond of onder de 250 euro al dermate goede prestaties leveren, dat monitoren die meer dan dat kosten, echt wel iets bijzonders moeten bieden. Dat zijn er sowieso maar vijf. De Asus BE24AQLBH, Eizo EV2430 en de Eizo EV2456 kosten respectievelijk ruim 300, 330 en net geen 475 euro; alle drie zijn het zeer goede schermen, maar het verschil in prestaties met aanmerkelijk minder dure concurrenten zorgt ervoor dat het bij een eervolle vermelding blijft. De HP Z24n G2 kost ook rond de 300 euro, maar biedt als enige een usb-c ingang, PiP-functionaliteit en onderscheidt zich ook in de tests positief – een Excellent Choice award is dan ook gerechtvaardigd. Die is er ook voor de duurdere BenQ SW240, die voor een monitor met AdobeRGB-kleurruimte alleszins betaalbaar is en bovendien overwegend uitstekende testresultaten laat zien, zeker op de vlakken waar het om draait voor beeldbewerking.

Kijken we vervolgens naar de modellen vanaf 250 euro en minder, dan zijn drie modellen regelrechte aanraders: de BenQ BL2411PT, de Dell UltraSharp U2415 en de HP EliteDisplay E243i. De eerste onderscheidt zich bovenal met kleurweergave, de tweede qua met helderheid en functionaliteit, de laatste is een extreem goede all-rounder zonder echte zwakke plekken. Alle drie ontvangen een Excellent Choice award.

Dé voordelige optie is, niet geheel verrassend, de 22,5-inch Iiyama ProLite XUB2395WSU. Weliswaar iets kleiner, maar daardoor ook wat scherper en lekker compleet, terwijl de prijs met 180 euro beduidend lager ligt dan die van de grotere modellen. Een Great Value award is dan ook op zijn plaats. Die is er ook voor de wat oudere Samsung S24E650DW, die qua testresultaten niet altijd voorop loopt, maar dan ook een relatief bescheiden 220 euro moet kosten. De modernere Samsung is slechts twee tientjes duurder, maar die loopt qua helderheid en uitrusting wat achter, al is de beeldkwaliteit verder van topniveau.

Zoals gezegd, de concurrentie is heel sterk in dit segment: een slecht 16:10-scherm kopen is bijna niet te doen. Dat is in elk geval geruststellend voor die gemakzuchtige inkopers.


BenQ BL2411PT
BenQ SW240
Dell UltraSharp U2415
HP EliteDisplay E243i
HP Z24n G2


Iiyama ProLite XUB2395WSU
Samsung S24E650DW


Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*