Knooppunt voor kabels: 24 adapters en docks met USB-C en Thunderbolt getest

Door


Inleiding

Bezitters van een kleine en lichte laptop gaan tegenwoordig maar al te vaak gebukt onder een gebrek aan aansluitingen. Gelukkig biedt de op veel van die apparaten aanwezige USB-C interface uitkomst. We testen 24 dockjes en adapters die je verbindingsmogelijkheden verruimen.


Laptops zijn de afgelopen jaren flink dunner en lichter geworden, terwijl de rekenkracht is toegenomen. Die ontwikkeling kunnen we natuurlijk alleen maar toejuichen. Toch ga je er met moderne systemen vaak op één punt op achteruit: de hoeveelheid aansluitingen. In een poging de machine zo dun mogelijk te maken verwijderen fabrikanten steeds meer connectors van de zijkant. Vervielen eerder al grote of oude aansluitingen als ethernet en vga, inmiddels moeten zelfs ‘normale’ usb type-a-poorten eraan geloven.

Alternate Mode

Als je recent een nieuwe laptop hebt gekocht, is er een goede kans dat er minimaal één usb type-c aansluiting op zit. De nieuwe stekker heeft de interessante mogelijkheid om naast usb ook andere protocollen door te geven – ook wel Alternate Mode. Zodoende zijn er inmiddels vele docks en adapters te koop, waarmee je de verloren aansluitingen via één kabel weer kunt terugwinnen.

Voor dit artikel hebben we 24 docks en adapters verzameld waarmee je de extra verbindingsmogelijkheden van een usb-c aansluiting kunt benutten. Van hele kleine en simpele adapters, waarmee je onderweg in een wip een extra display-uitgang of usb-poort aan je notebook toevoegt, tot grote en zware bureaudocks, die je mobiele machine transformeren tot het hart van een complete bureau-opstelling - inclusief meerdere schermen, luidsprekers of koptelefoon, bedrade netwerkaansluiting en diverse usb-apparaten.

Verbinden met hindernissen

Voor je naar de winkel rent om een dock aan te schaffen, doe je er goed aan de specificaties van je systeem te controleren. Simpelweg een type-c-poort is niet voldoende: veel goedkopere machines beschikken over een aansluiting die geen Alternate Modes of opladen ondersteunt. Jammer genoeg kun je aan de poort niet meteen zien over welke modi hij beschikt. Soms is er bij de aansluiting een opschrift aangebracht om de mogelijkheden te tonen, bijvoorbeeld een DisplayPort- of Thunderbolt-logo.

Naast een geschikte poort kunnen ook hardware of OS nog moeilijkheden opleveren. Om meerdere schermen te verbinden via usb type-c (zonder Thunderbolt) is bijvoorbeeld Displayport Multi Stream Transport-ondersteuning noodzakelijk. Daarover beschikt het merendeel van de moderne videochips en OS’en, maar MacOS niet. Ben je Mac-gebruiker, dan kun je de weergave op meerdere schermen alleen klonen, tenzij je een Thunderbolt-dock koopt.

Een eerdere versie van dit artikel verscheen in Hardware.Info Magazine #5/2018. Neem een abonnement op Hardware.Info Magazine om als eerste onze beste, uitgebreidste artikelen te lezen en de gratis publicaties op deze site te steunen.


Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*