OpenWRT op je router: custom firmware onder de loep

Door


Afsluitend

OpenWRT is als vervangende firmware voor routers geschikt voor gebruikers die meer uit hun router willen halen en er niet voor terugdeinsen om firmwares te flashen, handmatig functionaliteiten toe te voegen en al meer bekend zijn met de bijbehorende termen.
Dit alles betekent echter niet dat je per se een netwerkexpert moet zijn om OpenWRT zelf te installeren en te gebruiken. De kale image van een publieke release bevat reeds de grafische user interface LuCi, waardoor de meeste gebruikers hun weg wel zullen vinden. Het is gebruiksvriendelijk genoeg om alle basiszaken en –taken in te kunnen doen, maar is in mogelijkheden eveneens sterk uit te breiden.

Qua prestaties hebben we gezien dat OpenWRT op de door ons gebruikte router wat betere prestaties levert op de 5 GHz-band. Maken meerdere clients flink gebruik van het draadloze netwerk, dan is de originele firmware juist weer in het voordeel. Op 2,4 GHz loopt OpenWRT in onze test een stuk achter op de originele firmware. Al met al is er dus niet echt sprake van een duidelijke winnaar. Mocht dat wel het geval zijn geweest, dan had ook daar de nuance aan toegevoegd moeten worden dat de resultaten van OpenWRT per model en zelfs revisienummer van een router kunnen verschillen.

Netgear R7800 Nighthawk X4S

Vooral voor de eenvoudigere routers is OpenWRT een interessante manier om de lijst met features mee te kunnen uitbreiden. De luxere modellen hebben vaak in hun firmware al veel van de functies zitten die we ook bij OpenWRT tegenkomen, zoals ook bij de besproken Netgear R7800 Nighthawk X4S het geval is. Bij de eenvoudigere en vaak goedkopere modellen ligt dat anders; daar zitten vaak geen opties voor bijvoorbeeld een gastnetwerk, een doe-het-zelf NAS of het uitvoeren van specifieke taken op gezette tijden.

Ook voor bezitters van wat oudere routers die van de fabrikant zelf geen updates meer krijgen is OpenWRT zeker het overwegen waard. Er worden hier immers nog steeds beveiligingsupdates in doorgevoerd, en als de router verder naar behoren werkt kan zo de praktische levensduur verlengd worden. Voor wie veilig gebruik wil maken van draadloze netwerken zal OpenWRT op veel oudere routers dan ook betere ondersteuning bieden dan bij de originele, verouderde firmwares het geval is.

Ten slotte is OpenWRT een optie voor routers die niet stabiel werken. Haal je regelmatig de stekker uit je router omdat deze weer eens is vastgelopen of niet goed functioneert, dan kan het de moeite waard zijn om deze alternatieve firmware eens te proberen – zeker als de fabrikant zelf geen nieuwere firmware aanbiedt of een oplossing voor het probleem heeft. Voor de fervente netwerksleutelaar die meer controle over de hardware wil hebben, zal OpenWRT (en anders wel één van de andere firmwareprojecten) niet zozeer een alternatief vormen maar zelfs de voorkeur genieten.


Lees ook deze router artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*