OpenWRT op je router: custom firmware onder de loep

Door


User interface en instellingen

Wie eenmaal gewend is aan OpenWRT – of de voorheen afgeleide LEDE daarvan – zal makkelijk kunnen navigeren door de mogelijkheden van de router. Waar routerfabrikanten zelf hun user interface ontwerpen voor hun producten (of zelfs per productserie), is er bij OpenWRT altijd dezelfde LuCi gui te gebruiken, ongeacht op welk merk of type je de software gebruikt.

Nu is de originele user interface van een router vaak wel afgestemd op welke mogelijkheden de hardware biedt, wie echter veel met de kleine kastjes en netwerken in de weer is, zal de consistente interface van OpenWRT wel op prijs kunnen stellen. Zolang de routers in kwestie ondersteund worden, is het geen enkel probleem om een lappendeken aan verschillende routers aan elkaar te verbinden. Het voordeel is dat ze gemakkelijker te beheren zijn als ze allemaal dezelfde software draaien.

Een andere feature die hierbij goed van pas komt is de ondersteuning om instellingen op te slaan en te importeren, met het zogenaamde archiveren. Zo kun je als het ware werken met profielen, waarop bijvoorbeeld staat ingesteld dat je Bittorrent-client automatisch nieuwe downloads toevoegt, of dat je draadloze netwerken in een specifiek tijdsslot in- of uitgeschakeld moet zijn.

Juist omdat OpenWRT zoveel mogelijkheden biedt, kan het handig zijn om een backup van al je instellingen te maken – vooral als je van bepaalde instellingen de details alweer vergeten was. Sommige instellingen zijn apparaat-specifiek, zo kan een router die enkel 2,4 GHz wifi ondersteunt uiteraard geen instellingen voor de 5 GHz-band overnemen. Andere instellingen zullen echter waar mogelijk worden overgenomen.


In OpenWRT kun je een backup van al je instellingen maken en die makkelijk weer terugzetten.


Lees ook deze router artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*