OpenWRT op je router: custom firmware onder de loep

Door


Packages

Een belangrijke feature van OpenWRT zijn de zogenaamde packages die je kunt gebruiken. Dit zijn een soort add-ons die de functionaliteit van de basissoftware uitbreiden. Meer dan 3000 packages zijn beschikbaar om iets toe te voegen aan de kale OpenWRT. Denk daarbij aan een NAS-functie (middels de usb-aansluitingen op je router), een adblocker, netwerk- en routerstatistieken loggen en opslaan, je eigen vpn-service opzetten, een p2p- of bittorrent-client gebruiken, een file- of mediaserver draaien en specifieke netwerkstromen van een gewenste encryptiestandaard voorzien, en nog veel meer.

Noemenswaardig is dat deze packages door de ontwikkelaars van OpenWRT zelf worden gemaakt, onderhouden en gehost. Uiteraard is het ook mogelijk om packages van derde partijen te gebruiken, maar daarvoor wordt wel de waarschuwing gegeven dat er geen garantie is wat betreft hun veiligheid en stabiliteit.


In OpenWRT kun je zelf functionaliteit en features toevoegen door packages te installeren.

Voor het bijwerken van OpenWRT moet je als gebruiker zelf wel controleren of er updates zijn, de software biedt geen mogelijkheid om volledig automatisch de firmware te laten bijwerken. Wanneer er een nieuw (of oud) firmwarebestand wordt geüpload, wordt er in OpenWRT een MD5-checksum van de image getoond, die uiteraard overeen moet komen met de waarde die OpenWRT met de betreffende image meegeeft.

Hoewel sommige originele firmwares van routerfabrikanten zelf een controle uitvoeren of een nieuwe image compatibel is met het apparaat, is het voordeel van OpenWRT dat het makkelijk is om op afstand te beheren, omdat deze meldingen ook uit het logboek van het systeem en de kernel kunnen worden afgelezen.


Lees ook deze router artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*