9 AMD Threadripper CPU-koelers vergelijkingstest: hoe houd je een 32-core koel?

Door


Testresultaten

Voor deze test konden we niet onze standaard testmethode in de klimaatkast gebruiken, zoals je gewend bent in onze reguliere cpu-koeler reviews. De TR4-koelers passen immers niet op de daarin gemonteerde cpu-simulators. Daarom hebben we een alternatieve test uitgevoerd op een overgeklokte AMD Ryzen Threadripper 2990WX 32-core processor. Die stelden we in op een all-core kloksnelheid van 3,6 GHz bij 1,25 volt (standaard: 3,4 GHz).

De rest van het gebruikte systeem bestond uit een Asus RoG X399 Zenith Extreme moederbord en 32 GB G.Skill Trident Z DDR4-geheugen. Om het moederbord in geen geval een beperkende factor voor het cpu-verbruik te laten zijn, stelden we de load-line calibration in op level 6, de current capability op 140% en de power phase control op 'extreme'. De gerapporteerde 'package power' was zodoende steeds rond de 300 watt, met enkele kleine afwijkingen die correleerden met het koeler blijven of juist warmer worden van bepaalde koelers. Warmere componenten verbruiken immers meer stroom.

We stelden steeds zowel de fans als de pomp in op volle snelheid (12 volt), en noteerden zowel de temperatuur (gemiddeld over twee runs) en de geluidsproductie van elke koeler.

AMD Ryzen Threadripper 2990WX Boxed

Met afstand de beste koeler is de Enermax LiqTech TR4 II 240mm, die zelfs aanmerkelijk presteert dan zijn voorganger met een grotere 360mm-radiator. De beste luchtkoeler is de Noctua NH-U14S TR4, al wordt die in absolute zin wel ruim 10 graden warmer dan de Enermax. Exact even warm wordt de NZXT Kraken X72, die zich bij de hoge warmteproductie van de Threadripper-cpu beter weet te onderscheiden van zijn kleinere broertje. De kleinere Noctua-koelers worden warmer: de ruim 86 graden die de NH-U9 TR4 laat noteren, komt wat ons betreft dicht in de buurt van de gevarenzone.

De temperatuur is echter maar één zijde van de medaille: sommige koelers maken namelijk aanmerkelijk meer lawaai dan andere. Alle waterkoelers produceren ongeveer evenveel geluid - de LiqTech II die veel koeler bleef dan de rest, is dus duidelijk de beste. De stilste koelers zijn de Be quiet! Dark Rock Pro TR4 en de twee grotere Noctua's. In de andere grafiek deed de Noctua NH-U14S TR4 het van die koelers het beste, dus qua koelefficiëntie is die nipt de beste - de Be quiet! werd bij een vrijwel gelijke geluidsproductie maar 2 graden warmer.

Toevoeging, 10-1-2019: We hebben nader onderzocht waarom de oude LiqTech TR4 360mm-koeler zo veel slechter presteert dan de nieuwe 240mm-versie. Lees meer daarover in dit bericht.

  • Temperaturen
  • Geluidsproductie


Lees ook deze cpu-koeler artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*