9 AMD Threadripper CPU-koelers vergelijkingstest: hoe houd je een 32-core koel?

Door


Conclusie

Het koel houden van een AMD Threadripper-processor met 32 cores is geen sinecure, die conclusie kunnen we na afloop van deze test wel trekken. Ondanks dat we geen enkele testdeelnemer snel als 'goedkoop' zouden betitelen, merken we toch al dat de compactere koelers moeite hebben om de warmte van de overgeklokte Threadripper weg te krijgen. Investeren in goede koeling is dan ook een slim idee.

De test laat zien dat waterkoelers niet altijd beter koelen dan luchtkoelers, maar de testwinnaar is wel een waterkoeler: de Enermax LiqTech TR4 II RGB 240mm laat veruit de laagste temperatuur noteren. Het is niet bepaald een stille koeler, al geldt dat voor alle waterkoelers in de test, ook de modellen die minder goede prestaties laten zien. In de praktijk zal de koeler natuurlijk niet continu op volle snelheid draaien - met een lagere draaisnelheid zal de temperatuur nog altijd ruim binnen veilige marges blijven. In vergelijking met de andere waterkoelers zien we dat de grotere TR4-baseplate daadwerkelijk wat toevoegt.

Enermax LiqTech II TR4 240 RGB

Bij de luchtkoelers hebben we twee favorieten. De Noctua NH-U14S TR4-SP3 koelt op de Enermax-waterkoeler na het beste en is ook nog lekker stil. De Be quiet! Dark Rock Pro TR4 legt de accenten net anders - ietsje stiller, ietsje warmer - maar presteert door de bank genomen hetzelfde en heeft ook een vrijwel identieke prijs. Hoewel het een kwestie van smaak is, kunnen we ons voorstellen dat je de compleet zwarte Be quiet! qua looks boven de typische uitziende Noctua prefereert.

Be quiet! Dark Rock Pro TR4 Noctua NH-U14S TR4-SP3
De Be quiet! Dark Rock Pro TR4 (links) en de Noctua NH-U14S TR4-SP3.

Vanwege de uitstekende koelprestaties sturen we de Enermax LiqTech TR4 II RGB 240mm met een Ultimate Product award naar huis. De Be quiet! Dark Rock Pro TR4 en de Noctua NH-U14S TR4-SP3 keren allebei met een Excellent Choice award op zak huiswaarts.


Be quiet! Dark Rock Pro TR4
Noctua NH-U14S TR4-SP3


Enermax LiqTech TR4 II RGB 240mm

Toevoeging, 10-1-2019: We hebben nader onderzocht waarom de oude LiqTech TR4 360mm-koeler zo veel slechter presteert dan de nieuwe 240mm-versie. Lees meer daarover in dit bericht.


Lees ook deze cpu-koeler artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*