23x Nvidia GeForce RTX 2070, RTX 2080 & RTX 2080 Ti videokaarten roundup

Door


Geluidsproductie en temperatuur

We meten de geluidsproductie van videokaarten in onze geluidsdichte box met de meter op 10 centimeter afstand, schuin op de videokaart gericht. Tijdens de idle test wordt de videokaart vanzelfsprekend niet belast. De load test is gedurende een gemiddelde van 1 minuut gemeten aan het einde van de duurtest. In idle is het tegenwoordig vrij normaal dat videokaarten hun ventilators laten stoppen met draaien, omdat de warmteontwikkeling dermate laag is dat het koelblok zelf deze warmte kan afvoeren, zonder extra luchtverplaatsing.

Bij de idle-test zien we dat de Founders Editions overduidelijk geen passieve modus voor de ventilators hebben, en deze altijd blijven draaien. Dit is ook het geval voor de Strix OC-kaarten van Asus, de PNY en de MSI Ventus OC. Voor de kaarten van Asus geldt dat wij deze testen wij op de bios waarop deze kaarten standaard zijn ingesteld: Performance Mode. Wie er de voorkeur aan geeft, kan ook op deze kaarten simpelweg de bios-schakelaar omzetten naar de quiet mode.

Onder load is de grafiek een redelijke mengelmoes qua kleuren, wat betekent dat er niet één gpu is die per se de stilste is. Wel zien we dat het overwegend de RTX 2070’s zijn die minder geluid produceren, wat logisch is gezien er ook minder warmte afgevoerd hoeft te worden. Grote uitzondering daarop is de RTX 2070 Strix OC, die tussen de RTX 2080 en 2080 Ti Founders Editions invalt. Nogmaals, deze kaart is getest op de standaard geactiveerde performance bios, waardoor er een lage temperatuur wordt verkozen boven een lage geluidsproductie.

De stilste RTX 2080 Ti en eveneens de stilste videokaart in deze roundup, is de iChill Black van Inno3D. Deze kaart blijft bij belasting ruim onder de 40 dB(A), wat uiteraard mogelijk wordt gemaakt door de flinke waterkoeler van de fabrikant. MSI neemt met zijn Duke OC de eerste plaats in als stilste RTX 2080, al komt die nagenoeg gelijk uit met de Gaming X Trio. De stilste RTX 2070 is de WindForce van Gigabyte die slechts 36,7 dB(A) produceert.


Vergelijken

In deze review besproken 23 producten

  Meer producten (23)  

Dossier

Lees ook deze videokaart artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*