Betaalbare bordjes: 11 Intel H310-moederborden getest

Door


Conclusie

Al vanaf ruim minder dan 70 euro haal je een Intel H310-moederbord in huis, maar blind kopen is (ook) in dit segment absoluut geen goed idee. Op dit niveau vormt beknibbelen op het verkeerde onderdeel al gauw een (knullig) praktisch probleem: te weinig fanheaders voor al je casefans, of geen plek voor je m.2-ssd bijvoorbeeld.

Écht goedkoop betekent compromissen

ASRock, Gigabyte en MSI hebben voor zo’n 71 euro alle drie een moederbord dat bijna aan alle basiswensen voldoet: een m.2-slot, minstens zes usb-poorten achterop, een Intel-netwerkchip en een interne usb 3.0-header. Toch zijn er nog wat kleine verschillen. De ASRock H310M-HDV/M.2 heeft als enige drie fanheaders in plaats van twee, maar is niet de zuinigste. De Gigabyte H310M A mist de dvi- en vga-uitgangen, maar daar krijg je naast hdmi nu ook displayport voor terug. Ook is de stroomvoorziening van de Gigabyte bovengemiddeld voor dit segment, maar het voordeel van de extra fanheader heeft hij dan weer niet. MSI biedt met zijn H310M Pro-M2 dan weer als enige ledjes voor eenvoudige foutopsporing en dit bord heeft tevens wel weer de beelduitgangen die de Gigabyte miste. Kortom, helemaal perfect zijn ze alle drie niet, maar wel alle drie een Great Value award waard.

Mini-ITX met verrassingen

Dan de twee mini-itx-borden in deze round-up. MSI overtuigt met een ijzersterke stroomvoorziening op de H310I Pro, die het bord op dat vlak een straatlengte voorsprong geeft. De MSI H310I Pro is het enige H310-bord uit de test dat zonder problemen een Core i7 8700K kan huisvesten, en dus een interessante keuze voor wie veel rekenkracht binnen een klein formaat én budget kwijt wil. Ook de displayport-uitgang kan ons bekoren, al is het jammer dat hdmi daarvoor het veld moet ruimen – makkelijk aansluiten op een tv is er dus niet bij.

De Asus Prime H310I-Plus heeft wel gewoon een hdmi-uitgang en is dus een betere basis voor bijvoorbeeld een compacte htpc. Ook heeft Asus er in tegenstelling tot MSI voor gekozen om een derde fanconnector te implementeren, wat geen overbodige luxe is als je naast je cpu-fan meer dan één casefan hebt. Dat is wat ons betreft voldoende voor een Great Value award, terwijl we de MSI gezien zijn voor dit segment exceptioneel goede vrm’s van een Excellent Choice award voorzien.


ASRock H310M-HDV/M.2
Asus Prime H310I-Plus
Gigabyte H310M A
MSI H310 Pro-M2


MSI H310I Pro


Dossier

Lees ook deze moederbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*