Betaalbare bordjes: 11 Intel H310-moederborden getest

Door


MSI H310M Pro-M2, H310M Pro-VDH, H310M Gaming Arctic & H310I Pro

Ten slotte MSI, dat met vier stuks het beste vertegenwoordigd is in deze round-up. De H310M Pro-M2 (gem. 69 euro), H310M Pro-VDH (gem. 70 euro) en H310M Gaming Arctic (gem. 89 euro) zijn alle drie mATX-modellen, waarvan de Arctic opvalt doordat de printplaat volledig wit is gespoten. Dat maakt hem een ideale basis voor een mooie, gethematiseerde build met een klein budget. De H310I Pro (gem. 83 euro) is ten slotte een ITX-model en daarmee de rechtstreekse concurrent van de Asus Prime H310I-Plus; ze schelen ook maar 3 euro in prijs.

De H310M Pro-M2 en Pro-VDH lijken erg op elkaar, en het belangrijkste verschil kon je al opmaken uit de modelnamen: de Pro-M2 heeft een m.2-slot, waar de Pro-VDH dat ontbeert. Ook heeft de Pro-M2 een Intel-NIC, terwijl de Pro-VDH een Realtek-chip heeft. Aangezien de Pro-M2 ook nog eens een euro goedkoper is dan de Pro-VDH, zouden wij wel weten welke aan te schaffen.

MSI H310M Pro-VDH MSI H310M Pro-M2
De MSI H310M Pro-VDH en H310M Pro-M2.

MSI’s H310M Gaming Arctic is in technisch opzicht vrijwel identiek aan de H310M Pro-M2: het enige hardwarematige verschil dat wij konden ontdekken, is de ontbrekende vga-poort op de Arctic. Gezien de meerprijs van zo’n twee tientjes lijkt dat een slechte deal, maar qua uiterlijk en afwerking hebben we wel met een totaal ander bordje te maken: zowel de voor- als achterkant van het pcb zijn sneeuwwit en de chipset-heatsink heeft een visuele upgrade ondergaan. Leuk detail: zelfs het bijgeleverde socketdekseltje is wit. Het geheel levert een tof uitziend contrast met de grotendeels zwarte componenten op, wat de H310M Gaming Arctic op z’n minst een uniek H310-moederbord maakt.

MSI H310M Gaming Arctic
De MSI H310M Gaming Arctic.

Tot slot nog de H310I Pro, het ITX-bordje van MSI. Het opvallendste aspect aan dit kleintje is de zeer forse stroomvoorziening, met zes fasen voor de Vcore en één fase voor het soc-gedeelte, gekoppeld aan TI-mosfets die we normaal op veel duurdere borden tegenkomen. Ook is dit bordje voorbereid op CNVi-wifi en heeft het een displayport-uitgang, maar dat gaat helaas ten koste van de hdmi-poort. Daarmee maakt het bordje zichzelf ongeschikt voor gebruik in een htpc. Vermeldenswaard is overigens dat het full-size m.2-slot voor ssd’s in tegenstelling tot bij Asus’ ITX-bord aan de voorzijde zit, wat een gunstig effect zal hebben op de koeling ervan.

MSI H310I Pro
De MSI H310I Pro.


Dossier

Lees ook deze moederbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*