Betaalbare bordjes: 11 Intel H310-moederborden getest

Door


Testresultaten

Goed scoren op features, aansluitmogelijkheden en afwerking is één ding, maar de primaire taak van een moederbord is om ervoor te zorgen dat de processor optimaal kan werken. In de prestatietests voor de cpu, zoals Cinebench en de TechArp video-encoding test, zien we geen noemenswaardige afwijkingen die de foutmarge van onze tests overschrijden.

In de geheugentest zijn de resultaten vergelijkbaar, al scoren de twee MSI-borden die gebaseerd zijn op hetzelfde pcb (de H310M Pro-M2 en H310M Gaming Arctic) 6 à 7 procent minder goed dan de rest. Dat is zeker geen ramp, maar wellicht wel een optimalisatiemogelijkheid voor een volgende generatie.

 • Cinebench R15
 • TechArp x264-1
 • MemoryMark

Stroomverbruik

Kijken we naar het stroomverbruik, dan valt op dat de twee Gigabyte-modellen zeer zuinig zijn, zowel in idle als onder belasting. Ook MSI doet het op dit vlak, we zouden bijna zeggen traditioneel, goed. De borden van Asus en ASRock verbruiken wat meer stroom, met de ASRock H310M-G/M.2 als uitschieter, maar die lijkt dan ook inmiddels nauwelijks nog verkocht te worden.

 • Idle (gem. 5 min.)
 • Cinebench (max)

Geluidskwaliteit

In de geluidstests presteren alle borden min of meer gelijkaardig. Gezien letterlijk elk getest model gebruikmaakt van dezelfde Realtek ALC887-codec, is dat ook niet onverwacht. Wel noemenswaardig is overigens dat de opstarttijd van de MSI-borden beduidend langer is dan die van de andere merken. We meten tussen de 10 en 12 seconden, waar de concurrentie in 6 à 7 seconden klaar is: wederom geen ramp, maar dit valt wellicht te verbeteren met een bios-update.

 • Dynamic range
 • Noise level
 • Stereo crosstalk
 • Total Harmonic Distortion

VRM-test

Nieuw is de vrm-test, waarmee we bekijken hoe goed de stroomvoorziening (en de eventuele koeling daarvan) functioneert. Die test kent in ieder geval een duidelijke winnaar: de MSI H310I Pro blijft, afhankelijk van de meetlocatie, 20 tot 30 graden koeler dan de runner-up! De combinatie van kwalitatief uitstekende componenten, zeker voor dit segment, en efficiënt werkende heatsinks blijkt zijn vruchten af te werpen. Dat blijkt ook duidelijk uit het feit dat de gemeten temperatuur aan de voorzijde bij dit bordje als enige lager is dan aan de achterkant.

Van de andere borden doet de Gigabyte H310M A het nipt het beste, waarbij we vrm-temperaturen rond de 80 graden meten. De andere borden zitten vrijwel allemaal rond de 90 graden. Het mag duidelijk zijn dat het leeuwendeel van de geteste borden daarmee niet heel geschikt is om een zwaar belaste Core i7 te huisvesten, aangezien de levensduur van de componenten korter wordt als de temperaturen zo hoog zijn. Eerder schreven we al dat een combinatie met een Celeron, Pentium of Core i3 sowieso logischer is, en daar zullen al deze borden ongetwijfeld geen enkel probleem meer hebben.

 • Temperatuur voorzijde
 • Temperatuur achterzijde


Dossier

Lees ook deze moederbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*