10 tips om je PC fluisterstil te maken: Stilte zonder storm

Door


Tip 10: Houd een voorjaarsschoonmaak

We zijn alweer aanbeland bij de laatste tip voor een stille pc. Hoewel je deze tip volledig gratis kunt toepassen, heeft hij misschien wel het meeste effect van allemaal. Hij luidt namelijk: verwijder regelmatig het stof uit je systeem, want stof is funest voor de koeling van je componenten.

Vorig jaar maakten we op de site we een videokaart die een paar jaar was gebruikt schoon, en de resultaten waren verbluffend. Ontdaan van een laag stof in de koeler, was de videokaart niet alleen aanmerkelijk koeler, maar ook flink stiller en sneller. Videokaarten en processors maken tegenwoordig immers gebruik van dynamische maximumsnelheden (vaak boost genoemd), wat betekent dat ze op een lagere snelheid werken als de omstandigheden qua koeling suboptimaal zijn. Bovendien moet de ventilator dan harder aan de slag, en dat hoor je natuurlijk.

Je kunt preventieve maatregelen nemen, zoals het aanschaffen van een behuizing met voldoende stoffilters. Alles tegenhouden doen die echter niet en zodoende blijft het een goed advies om je pc minstens eens per jaar van een schoonmaakbeurt te voorzien. Op de langere termijn kan het bovendien helpen om je processor en videokaart van nieuwe koelpasta te voorzien, al gaat in dat laatste geval wel je garantie verloren – idealiter doe je dit dus pas als die toch al is verlopen.


Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*